Vällingbybo fick (l)oväntat besök

Lodjuret strök förbi på IndalsbackenLäsarbild: Kate Alestedt
Lodjuret strök förbi på IndalsbackenLäsarbild: Kate Alestedt
Ett lodjur i Vällingby. Det fick Kate Alestedt se från balkongen.

Det var vid tretiden på eftermiddagen i onsdags som Kate Alestedt fick det oväntade besöket utanför lägenheten på Indalsbacken i Vällingby. Ett lodjur vandrade lugnt ner från det lilla skogsområdet, såg sig omkring och traskade tillbaka in i skogen igen.

– Vi var fyra stycken som såg det. Jag har bara sett dem på Skansen tidigare så det var jätte­fascinerande, säger Kate vars tidigare största djurupplevelse i området har varit en igelkott.

Kate hann ta några bilder innan lodjuret försvann. Ut­ifrån bilderna kan man, enligt Eva Hedberg från länsstyrelsen, inte vara 100 procent säker på att det verkligen är ett lodjur. Däremot är det, för ett ögonvittne, ganska stor skillnad i storlek på ett lodjur och en katt, vilket gör händelsen trovärdigare i hennes ögon.

– Det jag funderar på är hur det har kommit dit. Det är mycket ovanligt att de kommer in i stan, säger hon och uppmanar Vällingbyborna att anmäla eventuella lo-möten på webbsidan rovobs.se.

Även Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, menar att det är högst sannolikt att det är ett lodjur på bilden.

Ska man bli rädd om man stöter på ett lodjur på gatan?

– Man ska bli glad. Det är inte lätt att se ett lodjur i det vilda. Det är absolut ingen fara för människor. Däremot slår de ­ibland får. Men det finns kanske inte så många fårfarmare i Vällingby, säger han.

Jag har bara sett dem på Skansen tidigare.