ANNONS

Vällingbypoliserna får elchockvapen i bältet

Elchockvapen
Patrik Nordén med olika scenarier i teorisalen – när är det rätt att använda elvapnet?
Elchockvapen
Elchockvapnet sitter på vänster sida i bältet för en högerskytt.
Elchockvapen
Skjuter ut två pilar på upp till sju och en halv meters avstånd.
Elchockvapen
Patrik Munter vid Vällingbypolisen leder utbildningen.
Elchockvapen
Väger 454 gram.
En gul elpistol som tillfälligt förlamar våldsamma angripare är ett nytt hjälpmedel i polisens arsenal. Just nu utbildar sig Vällingbypolisen inför att pilotprojektet drar i gång nästa år.
ANNONS

”AAAHHHHAAAHHHAA”, ett avgrundsvrål ekar i gympasalen när en av de anställda på Vällingby lokalpolisområde får sig en kyss av det nya elchockvapnet.

– Så här kan vi ju inte göra mot folk, säger en kollega med medlidsam min på skämt och drar ner en del garv bland de 14 deltagarna.

De ingår alla i pilotprojektet som går ut på att personal i yttre tjänst i Hässelby, Vällingby, Bromma och Ekerö under två års tid ska använda en form av elpistol när situationen kräver det. Med hjälp av den ska våldsamma personer kunna betvingas utan att tjänstepistolen behöver dras ur hölstret.

Mycket stark smärta

Här i gymnastiksalen på Polishögskolan uppmanas de att själva ta emot en elchock, för att få en djupare förståelse av vapnets kraft. Även Mitt i:s utsände får känna en stöt i baksidan av låret och kan konstatera att all handlingskraft försvinner. Smärtan är mycket stark och helt förlamande. Som en blandning av koncentrerad eld och kraftiga, upprepade slag. Efteråt syns dock inte mer än några prickar stora som insektsbett på huden.

Vapnet kan användas utan att avfyras och kan också skjuta ut strömförande pilar, men används inte på längre avstånd än sju och en halv meter.

– Många har varit skeptiska till en början. Det blir ytterligare en sak att ta beslut om i en pressad situation, säger instruktören Patrik Munter, själv polis i Vällingby och syftar på att de har både pepparspray, tjänstevapen och batong i bältet sedan tidigare.

– Men bara efter de här två dagarna av utbildning känns det oftast bättre.

Användandet av den här typen av vapen har i andra länder fått viss kritik eftersom det ansetts leda till att poliser tar till det i stället för att förhandla. Forskningen är inte entydig.

ANNONS

– Men det finns skäl att tro att det minskar antalet skador på gärningsmän och poliser, säger projektledaren Per Värdig.

Används även på Södermalm

Det är han som ser över pilotprojektet, som förutom Vällingbypolisen i Stockholm även omfattar polisen på Södermalm och polisens insatsgrupp. Per Värdig ser hur elpistolen används med framgång utan att avfyras.

– Studier i Storbritannien visar att runt 85 procent av de situationer där vapnet använts bara höjts för att betvinga en gärningsman.

En av Vällingbypoliserna ser situationer när det nya verktyget kan komma väl till pass, som ett komplement till tjänstevapnet.

– Om jag, som ganska liten tjej, möter en våldsam person som är två meter bred och två meter lång så är jag chanslös. Men inte med elchockvapnet.

ANNONS