ANNONS

S vallöfte: Löwet ska vara kvar

Erika Ullberg lovar Mathias Boman (S) att bevara Löwet om de vinner valet.
Erika Ullberg lovar Mathias Boman (S) att bevara Löwet om de vinner valet.
Vinner Socialdemokraterna makten i Landstingshuset i höst kommer Närakuten Löwet få vara kvar.
ANNONS

Landstingets oppositionsborgarråd Erika Ullberg (S) tog på måndag förmiddag i hand med kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S) om att låta närakten vara kvar om Socialdemokraterna vinner landstingsvalet.

– Vi kommer inte offra närakuten på Löwet, det är ett vallöfte, sa Erika Ullberg framför entrén till närakuten.

Det var i februari 2017 som den styrande landstingsalliansen tillkännagav planerna på länets närakuter. I planerna ingår att flytta närakuten i Upplands Väsby till Sollentuna, när Sollentuna sjukhus är renoverat och färdigt.

Tid inget problem

Det här är alltså planer som Socialdemokraterna ställer sig emot.

– Den främsta anledningen är att Löwet redan är en välfungerande och inarbetad närakut. Hit hittar patienterna och här finns lokaler som är specialanpassade för den här typen av verksamhet, sa Erika Ullberg.

Innan dagens besök uppgav Ullberg att hon ställde sig undrande till Alliansens beslut att stänga ner Löwet. En inställning hon menar fick än mer kraft under besöket.

– Nu är jag på riktigt upprörd över Alliansens beslut. Hur tänkte de?

Men tiden är knapp. Det nya avtalet för Löwet ska börja gälla efter årsskiftet, då verksamheten ska övergå till en husläkarjour.

Men Erika Ullberg är inte orolig.

ANNONS

– Jag känner mig stärkt och vet att vi har såväl personal som patienter och kommun på vår sida. Vi ska rädda Löwet. Nu ligger makten i väljarnas händer.

”Skulle känna mig otrygg”

När politikerna lämnar näraktuen finns patienterna kvar. En kvinna är på väg att åka hem efter att ha blivit röntgad. Hon hoppas att dagens vallöfte blir verklighet.

– Jag skulle känna mig otrygg om det stängde, säger hon.

Alliansen som styr Landstinget har tagit beslut på 12 närakuter, varav Sollentuna är en. Alla tolv är ännu inte namngivna, men Löwet är alltså inte en av dem. Hur det blir med Sollentunas nya närakut om Löwet blir kvar, verkar dock lite oklart.

Kommer ni bevara Löwet på bekostnad av Sollentuna Närakut om ni vinner Landstignsvalet, eller blir det en trettonde?

– Det jag kan säga är att vi står bakom Löwet till 100 procent. Det behövs god vård i Sollentuna också men jag vill titta på vad som behövs där när renoveringen av sjukhuset är klar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.