Valp levde bland fimpar och bajs

En kvinna i Vasastan hade vanvårdat sina hundar i flera år.

Men det tog lång innan hon fick djurförbud – och troligtvis lider fler djur i onödan.

– Vi har varit underbemannade, säger djurskyddshandläggaren Anna Matsson.

Efter flera oroliga samtal från hemtjänsten gjorde länsveterinären i sällskap av polisen ett oanmält besök hos kvinnan en fredag i december för två år sedan. Luften i lägenheten var tung av cigarettrök, avföring och urin. På golven låg cigarettfimpar, trasiga glasflaskor och hundbajs.

De två hundarna hade långa klor och problem med ögonen. Pälsen var tovig med intorkad avföring.

Enligt länsveterinärens rapport var en av hundarna, en valp, för mager. Vatten och foderskålarna var tomma och det fanns ingen hundmat i hemmet.

När inspektörerna frågade hur kvinnan rastade hundarna svarade hon att hon inte gick ut alls med valpen, som hon tyckte var för liten och ännu inte vaccinerad.

Kvinnan fick ett föreläggande med en lång rad punkter. När länsveterinärens inspektörer kom tillbaka en vecka senare fanns det vatten för hundarna och kvinnan hade börjat klippa deras päls. I övrigt hade mycket lite hänt, konstaterade inspektörerna.

Kvinnan fick dock ännu en chans till bättring. Men två dagar senare slog hemtjänsten larm på nytt. Det fanns ingen mat till hundarna och trots att hemtjänstpersonalen flera gånger hade erbjudit sig att köpa hundmat hade kvinnan sagt nej.

Kvinnan hade inte heller kommit på en avtalad tid hos en veterinär.

Dagen före julafton hämtades hundarna av polisen. Valpen var i så dåligt skick att den skulle avlivas.

Den större hunden fick däremot så småningom ett nytt hem.

Detta var inte första gången som kvinnan var föremål för djurskyddskontroll. Allt sedan 2006 har hennes lämplighet som djur-ägare utretts i omgångar.

Nu, ett och ett halvt år efter att hennes två hundar omhändertogs, har länsstyrelsen beslutat att förbjuda kvinnan att ha hand om djur.

På länsstyrelsen vet man dock inte om kvinnan under tiden har skaffat nya hundar. Faktum är att man inte har lyckats kontakta henne för att berätta om djurförbudet trots att det gått tre veckor sedan beslutet fattades.

– Vi har varit underbemannade, men nu har vi fått snurr på organisationen. I år har vi meddelat 18 djurförbud, många av dem i ärenden som legat och släpat efter som detta, säger Anna Matsson djurskyddshandläggare.

Ärendet om kvinnan i Vasa-stan är inte det enda som dragit ut på tiden sedan länsstyrelsen som tog över djurskyddsansvaret 2009. Det syns också i statistiken, där antalet beslut om djurförbud minskat trots en strid ström av inkommande ärenden.

Länsveterinär Karina Burlin håller med om att det tagit för lång tid, och att det finns en stor risk att djur får lida i onödan.

– Även efter att djurförbudet har meddelats så har vi i dag svårt att hinna kontrollera att inte personerna skaffar djur på nytt, säger hon.

Hon menar att det inte är ovanligt att många av dem som fått djurförbud trotsar förbudet och skaffar nya djur. Men länsstyrelsen hinner i princip bara göra kontroller då det finns konkreta tips att gå på.

Är det tillräckligt?

– Jag är aldrig nöjd. Det finns alltid mycket mer att göra. Men vi gör så gott vi kan med de skattepengar vi får, säger Karina Burlin.

Är det lönt att meddela djurförbud när så få följs upp?

– Absolut, det ger oss grund att omhänderta djuren från de här människorna.

Luften i den gamla kvinnans lägenhet var tung av cigarettrök och urinstank. På golvet låg fimpar, glasskärvor och hundbajs.

Fakta

Redan 18 fall i år