Valp stängdes in i het bil vid badplats

Valpen lämnades i bilen, trots att det var 28 grader varmt ute. Polisen tvingades slå sönder rutan för att få ut hunden.

Nu har ägaren dömts för djur­plågeri.

Det var en solig sommardag och termometern visade 28 grader. Ändå lämnades den sex månader gamla valpen kvar i bilen i minst 40 minuter vid Långsjöbadet i Älvsjö.

Den 23-årige ägaren parkerade sin bil ett par hundra meter från badplatsen och gick ner för att bada med två kompisar. Hunden hade han med sig då. Efter 1,5 timme gick han tillbaka till bilen och stängde in hunden i bagageutrymmet på sin stadsjeep.

Under rättegången sa mannen att han vevat ner två eller fyra rutor några centimeter, och gett hunden – som nyss svalkat sig i sjön – vatten att dricka. Tanken var inte att hunden skulle vara så länge i bilen, den skulle bara stanna där medan sällskapet plockade ihop sina saker, hävdade han.

Men det tog längre tid än beräknat, i varje fall 40 minuter enligt Södertörns tingsrätt. Under tiden hade någon larmat polisen om den skällande hunden i bil­en.

Polisen åkte ut med blåljusen på och hittade valpen som sprang runt i bilen och uppträdde desperat. Poliserna försökte spåra ägaren, men förgäves och fick därför slå sönder rutan för att rädda valpen.

Då var hunden het, rädd och stressad. Enligt en av poliserna, som är van vid djur, var hunden röd i slemhinnorna vilket är ett tecken på överhettning.

Valpen var så uppjagad att den inte kunde dricka på en timme efter att den kommit ut.

Enligt expertuppgifter i domen kan det vid en utomhustemperatur på 25 grader bli upp till 49 grader varmt i en bil, även om bilen står i skuggan. Vid temperaturer över 49 grader tar det mellan 20 och 55 minuter innan hunden utsätts för livshotade skador.

– Lämna aldrig hunden i bilen när det är varmt ute. Unga hundar och äldre är särskilt känsliga. Det är även hundar som är platta i andningsvägarna, som mopsar, säger Lotta Möller, veterinär på Agria djurförsäkring.

23-åringen nekar till brott. Men Södertörns tingsrätt slog nyligen fast att han varit grovt oaktsam och har därför dömt honom till dagsböter för djurplågeri.

Fakta

Hett i bilen

Enligt Agrias skadestatistik har 46 hundar dött i sviterna av värmeslag de senaste sju åren.

En bil som står i skuggan i 25 graders värme kan få en innertemperatur på upp till 49 grader.

Om bilen står i solgasset mitt på dagen kan hettan stiga till 85 grader.

Källa: Agria djurförsäkring Södertörns tingsrätt