Valtersson: ”Missförstånd som behöver redas ut”

Mikael Valterssons framtid i SD Haninge är oklar.
Mikael Valterssons framtid i SD Haninge är oklar.
Mikael Valtersson, tidigare SD
Mikael Valtersson.
Mikael Valtersson berättar att han ska försöka få sin uteslutning upphävd innan han eventuellt lämnar SD Haninge. Han hävdar även att han inte visste om att han var utestängd från partiet förrän i går.
– Det är inget som har kommunicerats ut till någon, säger han.

I onsdags kunde Mitt i avslöja att Mikael Valtersson, som utestängdes ur Sverigedemokraterna 2015 efter kopplingar till kända högerextremister, jobbat kvar på partiets lokalavdelningar i Haninge och Sollentuna.

Bara timmar efter avslöjandet meddelande Christian Lindefjärd, ordförande för SD Haninge, att Valtersson ”på sikt” kommer att sluta sitt jobb som politisk sekreterare. Detta efter kritik från SD centralt, som påtalade det ”olämpliga i hans nuvarande uppdrag”.

Men enligt Mikael Valtersson själv är det inte helt klart än om han kommer att lämna sitt uppdrag.

– Vi har haft en gemensam dialog om hur vi ska sköta det på ett sätt som ger så lite skada som möjligt för SD. Jag hoppas ju att jag ska kunna få utestängningen upphävd och då hamnar allting i ett nytt ljus, säger Mikael Valtersson och fortsätter:

– Om processen av någon anledning inte skulle bli positiv, då börjar jag aktivt söka jobb annorstädes och hittar jag ett så lämnar jag.

Så du kommer nu att ta kontakt med SD centralt?

– Ja, precis. Jag har lämnat partiet frivilligt, jag har aldrig någonsin blivit utesluten som det stod i artikeln. Ingen har vetat att jag har varit utestängd förrän i onsdags och när jag kontaktade partiet fick man leta litegrann för att hitta det. Så jag kommer att lyfta den frågan.

Du menar alltså att du aldrig blivit utestängd från SD?

– Det är inget som har kommunicerats ut till någon, utan det fick jag reda på i onsdags.

”Ett missförstånd”

Mikael Valtersson tycker inte att det finns några grunder för utestängningen och kallar den ”olycklig”. Han menar också att han fortfarande har ett starkt stöd i SD Haninge.

– Jag känner mig inte som att jag befinner mig i någon konflikt med partiet. Jag ser det som ett missförstånd som behöver redas ut.

SD centralt svarar

När Mitt i frågar SD centralt om Valterssons påstående om att han fick kännedom om utestängningen först i onsdags skriver de att Valterssons själv yttrade sig i det personärende 2015 som senare ledde till hans utestängning.

– I enlighet med vår arbetsordning informerar vi alltid de som blir föremål för personärenden brevledes. Detta finns givetvis protokollfört och innehåller bland annat ett yttrande från Valtersson själv. Utestängningen verkställdes efter att Valtersson lämnade partiet, svarar Christian Krappedal, pressekreterare för Sverigedemokraterna, i ett mejl till Mitt i.

Om att Mikael Valtersson lämnade partiet frivilligt 2015 svarar de:

– Vi reagerade kraftigt med anledning av de uppgifter som kom oss tillkänna då. I samförstånd med partiet lämnade Valtersson sitt medlemskap. Om han inte gjort det hade det funnits anledning för partiet att driva målet vidare.