Vandal skar av flagglinan lagom till nationaldagen

Flaggan i Slagsta vajade vid kungabesöket 2013.
Flaggan i Slagsta vajade vid kungabesöket 2013.
På nationaldagen flaggas det i Botkyrka och Salem. Men fanan i Slagsta, den mäktigaste av alla, stannar förmodligen kvar i sitt förråd.

– Vi hade just renoverat flaggstången. Då skar någon av flagglinan, säger gatu- och parkchef Ulrika Persson.

Sommaren 2001 invigde kunga­paret kommunens 48 meter höga flaggstång i Slagsta. Sedan dess har många flaggningar fått ställas in. Fanan har förstörts, och linan för att hissa den har brunnit.

I maj förra året var kungaparet åter på besök och skulle hyllas med flaggning i Slagsta. Men nya problem uppstod. Den 63 kvadratmeter stora flaggan, som nytillverkats i Helsingborg, fastnade i postens system.

Och när flagg­linan skulle fästas i flaggans topp kunde inte kommunen anlita den helikopter de först tänkte. I stället fick en lyftkran köras fram till platsen.

Flaggan hann trots allt fram i tid. Men det var inte slut på problemen. När hissaren skulle dra upp flaggan blåste repet i väg och snurrade runt stången. Men till sist lyckades han räta ut repet och flaggan kunde gå i topp.

Efter förra sommarens flaggningar kom nya motgångar. Någon hade skurit sönder flagglinan.

– Då flyttade vi upp den knap där flagglinan fästs så att det nu sitter 3,5 meter från marken, säger gatu- och parkchef Ulrika Persson.

Allt var klart för flaggning på årets nationaldag den 6 juni. Men förra tisdagen kom kallduschen. Någon hade skurit av linan – igen.

– Kanske hade de fäst en kniv på en lång pinne för att nå upp. Nu verkar det som att vi måste byta linan mot en stålvajer. Jag tror inte vi hinner få det här lagat före den 6 juni, säger Ulrika Persson.

Nästa inplanerade flaggdatum för Slagstastången är midsommardagen den 21 juni. Till dess tror Ulrika Persson att den ska vara redo. Om stången får vara i fred ska det också flaggas på valdagen den 14 september, FN-dagen den 24 oktober och Nobeldagen den 10 december.

Fakta

Här firas nationaldagen

Hågelbyparken kl 11–16:

Ceremoni för nya svenska medborgare.

Barbershopkören Rönninge Show Chorus.

Bilutställning med Camaro Club Sweden.

Celeres Nordicas tornerspel. med gyckleri, precisionsritter och dueller.

Säbylunden, Salem, kl 11–16:

Välkomstceremoni för nya svenskar.

Cirkus Roman-uppvisning och pröva på-cirkus för barn.

På scen: Salems Gille dansar, Rönninge Rabarber, Kulturskolan, Thord Lindè – Bellmansvisor.