Vandaler ska ha fällt träd i Täby kyrkby

Fällda träd i täby Kyrkby
Ungefär en meter upp är den stora furan avhuggen, enligt Jan Rosbäck.
Täbybon Jan Rosbäck har polisanmält vandaliseringen av skogen.
Täbybon Jan Rosbäck har polisanmält vandaliseringen av skogen.
Flera träd ska planlöst ha huggits av i kyrkans skog i Täby kyrkby, enligt Jan Rosbäck som har polisanmält vandaliseringen.
Flera träd ska planlöst ha huggits i skogen nära Täby kyrkby.
Flera träd ska planlöst ha huggits i skogen nära Täby kyrkby.
Här är ännu et träd som är avslitet, enligt Rosbäck.
Fällda träd i täby Kyrkby
Ungefär en meter upp är träden kapade, enligt Jan Rosbäck.
Fällda träd i täby Kyrkby
Tallkronor har fallit mot andra träd, visa Jan Rosbäcks bilder.
Flera stora träd har kapats i skogen nära motionsspåret i Täby kyrkby.
– Det ser bedrövligt ut, säger Jan Rosbäck, som bor i närheten.

Det var i helgen när Jan Rosbäck var ute med barnbarnet på skogspromenad som han upptäckte att någon till synes planlöst hade fällt flera tallar en bit in från motionsslingan. De hade utgått från idrottsplatsen och valt 2,5 kilometersslingan och sedan avvikit på en stig in i skogen.

– Det var 3-4 stycken fällda träd där. När vi fortsatte vår vandring mötte vi en dam som hade gått milspåret och sa att hon sett fler avhuggna träd där också, berättar Jan Rosbäck.

Han blev bestört över att någon hade hugat ner träd och har också polisanmält vandaliseringen.

– När jag kom längre in i skogen var det en jättestor fura som hade fällts.

De foton som Jan Rosbäck har tagit visar att träden är avhuggna ungefär en meter upp, nästan i midjehöjd. Det ser varken ut som de är knäckta av snö och blåst eller fällda av en bäver. Han visar en av närbilderna och visst ser det ut som att trädet har fällts med kraftiga yxhugg.

– Det är hugget allting, säger Jan Rosbäck.

Skogen där träden har fällts ägs inte av Täby församling utan av Svenska kyrkans Stockholms stift. För stiftets egendomsförvaltare Karin Lindforss är vandaliseringen av skogen ny information.

– Det förekommer ju att folk tjuvhugget träd, men det är inte något som vi råkat ut för i närtid, säger Karin Lindforss, som ser allvarligt på det eftersom träden både har ett naturvärde och ekonomiska värden.

– Vår skogsvaktare kände inte till något. Kommunen arrenderar marken för sitt motionsspår, men de har inte heller tagit ner något, säger Karin Lindforss.

Enligt Towe Hägg vid Stockholmspolisen är den här typen av vandalisering att betrakta som skadegörelse alternativ grov skadegörelse. Påföljden ifall en misstänkt skulle kunna lagföras och fällas för skadegörelse är böter eller fängelse i högst ett år.