Vandaler försöker ta kål på träd

Liubov Hagelin tror att någon försöker döda tre aspar i Trasthagen. Och hon får medhåll av skogsvårdaren Lars Heins.
Liubov Hagelin tror att någon försöker döda tre aspar i Trasthagen. Och hon får medhåll av skogsvårdaren Lars Heins.

Vid Kottlasjön står tre träd i rad där barken är borthuggen vid stammarna. Det är ett sätt för att ta död på träden. ”Det är så onödigt” säger Liubov Hagelin som dagligen är ute och promenerar runt Kottlasjön.

Bodalsbon Liubov Hagelin är nästan dagligen ute och promenerar på Lidingö. Hon tar ofta gångvägen runt Kottlasjön för att få frisk luft. Nyligen upptäckte hon att barken på stammarna runt tre träd var borta längs gångvägen mellan Kottlabadet och Trasthagen. När hon tittade närmare på träden såg hon hur någon hade karvat bort bark runt stammen.

– Så där får man inte göra. Varför måste man förstöra träd och växter i naturen? Det är så onödigt, säger hon.

Vad som är orsaken till vandaliseringen är oklart.

– Jag tror det handlar om att någon vill få bort dessa träd från skogsgläntan. Skära bort bark är en metod att ta död på träd, säger Liubov Hagelin.

Lars Heins, Lidingös skogsvårdare:

– Det är väldigt tråkigt att man gjort detta. Om man gör en ring runt barken så stryper man av näringen till kronan av trädet. Trädet kan överleva i 3-5 år, det beror på hur djupt man har skurit. I det här fallet är det tydligt att någon har medvetet gjort detta.

Enligt Lars Heins är ingreppet gjort med en motorsåg.

– Så här ska man självklart inte göra. Jag vill uppmana folk att istället skicka in önskemål om att röja på stadens mark, säger han.

Läs mer i fredagens Lidingö tidning.