ANNONS

Vandaler härjade i Brunna

Ett flertal Kungsängenbor fick sina brevlådor och bilar saboterade förra helgen.

– Skadegörelse inträffar ibland, men det här var ovanligt mycket, säger polisen Björn Svensson.
ANNONS

Någon tycks ha gått bärsärkagång i Kungsängen i förra helgen.

På Fajansstigen, Gånglåtsvägen och Polkettstigen låg på lördagsmorgonen ett flertal brevlådor nedrivna och tillbucklade på marken, minst tio bilar parkerade i närheten hade blivit repade, registreringsskyltar hade ryckts bort och backspeglar bortryckta.

Några bilägare hade också fått sina bildörrar tillbucklade.

I slutet av förra veckan hade polisen tagit emot fyra anmälningar om skadegörelse på Fajansstigen, tre på Polkettstigen, sex på Gånglåtsvägen och en på Orgelstigen.

Det är ett rekordstort antal skadegörelseanmälningar på en helg, men polisen tror att mörkertalet är stort.

– Troligtvis har inte alla tyckt att det har varit lönt att anmäla om det är en brevlåda som har fått locket uppbrutet, säger Björn Svensson på närpolisen.

Efter gärningsmannen finns inte ett spår, men Björn Svensson gissar att det är en ensam gärningsman som har genomfört skadegörelsen.

– Det verkar inte vara någon som har sett eller hört något och hade det varit ett högljutt gäng hade det förmodligen märkts.

Björn Svensson uppger att skadegörelse är ett brott som är frustrerande för de som drabbats av det eftersom polisen sällan hittar den skyldige.

ANNONS

– Och får man tag på någon ska man kunna binda den till brottet. Det är svårt att bevisa sådant i en rättegång. Det är frustrerande för den som utsätts för det, speciellt när det gäller bilar. Får man bucklor eller repor i lacken kan man stå utan bil en vecka, säger han.

Rolf Ingman bor på en av de gatorna som drabbades av skadegörelsen och han var en av de som fick sin brevlåda förstörd.

Den var så trasig att han fick köpa en ny. Rolf Ingman är ändå frustrerad över händelsen.

– Det är otroligt onödigt och inte speciellt roligt att bli utsatt för. Det kommer så klart alltid finnas busar, men detta var att gå till överdrift. Och det måste kännas väldigt trist för de bilägare som fick sina bilar repade, säger han.

Skadegörelse är annars ett relativt vanligt brott i kommunen, enligt polisen, även om deras statistik visar att antalet anmälda skadegörelsebrott år 2011 var lägre än på länge. Sedan år 2008, då 1038 brott anmäldes, har siffran sjunkit stadigt. År 2011 var den nere på 382.

För att få ner siffran ytterligare uppmanar polisen folk att ansluta sig till kommunens föräldraförening Vuxna på gång och att invånarna håller ögonen öppna i det område man bor i.

– Alla kan hjälpas åt för att göra sitt bostadsområde tryggt, säger Björn Svensson.

Tre polisanmälningar om skadegörelse rörde förstörelse på Polkettstigen i Brunna.

Fakta

Klotter är det vanligaste brottet

De anmälda skadegörelsebrotten i hela landet har totalt sett ökat med omkring 10 procent sedan 2001. Den största delen av ökningen skedde under 2007-2008.

Klotter och skadegörelse mot fordon är den vanligaste typen av skadegörelsebrott. De står för hälften polisanmälningarna. Brand är däremot ett av de mer ovanliga brotten.

Källa: Brottsförebyggande rådet