Min lokala hjälte

Vandaler krossade fönster på förskola

”Man blir så ledsen”, säger förskolechefen Lena Lindahl.
”Man blir så ledsen”, säger förskolechefen Lena Lindahl.
Det var ingen rolig syn som mötte personalen på Forellens förskola i Sticklinge i torsdags morse.

– Det var glas överallt, ute och inne, säger förskolechef Lena Lindahl.

Runt hela byggnaden hade någon krossat sammanlagt åtta fönsterrutor.

– Vi var tvungna att flytta alla till Abborrens förskola, tio barn och fem vuxna, säger Lena Lindahl.

Hon går runt bland glaskross i lokalerna. I ett rum är en stor röd matta överströdd med glas och en stor sten ligger intill.

– Här är barnens vilrum. Man blir så ledsen. Barnen blir upprörda och tycker att det är förskräckligt. Hela vår verksamhet går ut på att vara en bra kompis, ta hand om varandra och inte förstöra för varandra. Det här blir en riktig knäck för dem, säger Lena Lindahl.

Det var bara två dagar kvar av terminen, sedan stänger Forellen för sommaren. Men skadegörelsen kommer inte att kunna åtgärdas så här mitt under semestern, så när man öppnar igen vecka 32 blir det med skivor för fönstren.

– Det kommer att se ut så här när barnen kommer tillbaka. Alla kan ju se att det här är en förskola, varför förstör man för små barn? frågar sig Lena Lindahl.

Glaskrossningen, som är polisanmäld, inträffade någon gång på natten mellan i onsdags och torsdags. Skadorna beräknas kosta runt 30 000 kronor att åtgärda. Även intilliggande Sticklinge skola drabbades, då flera rutor till ett personalrum krossades.

– En förälder som bor i närheten hörde ett väldigt brak vid 23-tiden. Det måste ha varit när de sparkade sönder dörrarna till vagnsskjulet, säger Lena Lindahl.

Lidingö drabbades av fler liknande händelser förra veckan. Natten till i onsdags krossades flera rutor på Käppala skola, liksom på Källängens skola.

– På sommaren är det ofta så här. Ungdomar drar runt, de har kanske lite långtråkigt eller har druckit för mycket och vill att något ska hända, säger Maria Söderberg Olsson vid Lidingöpolisen.

Men chansen att få tag på gärningsmännen är små.

– Den är minimal – om det inte finns blodspår eller något kvarglömt, eller om något vittne hör av sig.