ANNONS

Vandalisering mot judiska skolor på årsdagen till kristallnatten

Synagogan
Natten mot i söndags sattes gula Davidsstjärnor upp på den Stora synagogan i Berzelii Park.
Judiska institutioner utsattes för skadegörelse på flera håll i Stockholm under natten mot i söndags, årsdagen till Kristallnatten då våldsamheterna mot judar nådde sin kulmen i Tyskland 1938.
ANNONS

– Det känns väldigt obehagligt just därför att det kommer på årsdagen av kristallnatten, alla känslor som förintelsen och kristallnatten för med sig. Men också att det sker så koordinerat och samordnat på olika platser. Dels i Sverige och i princip över hela Norden, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska församlingen, till SVT.

Gula Davidsstjärnor på fasader

I Stockholm sattes gula Davidsstjärnor upp på den Stora synagogans fasad vid Berzelii Park och på den judiska institutionen Bajit, som bland annat är en förskola och grundskola, på Nybrogatan.

De gula lapparna var något judar tvingades bära i Nazityskland för att de skulle kunna bli identifierade.

Hakkors och antisemitiska slagord

Händelserna har anmälts till polisen, som även har fått in två anmälningar från Vasastan.

Den ena var från en butik på Norrbackagatan som strax efter midnatt i söndags utsattes för skadegörelse då två gärningsmän ska ha klottrat antisemitiska slagord på fasaden.

Den andra anmälan gällde klotter mot skolan Vasa Real på Karlbergsvägen, som har judiska högstadieklasser. Där sprejades hakkors på och rasistiska och antisemitiska slagord på fasaden

Polisen rubricerar händelserna som hets mot folkgrupp.