ANNONS

Vandaliseringen får polis och kommun att agera

"Norsborg är Botkyrkas ögonsten och det måste bli bättre", sade Sami Rawi, ordförande i Föreningen Arameiska Syrianska föreningen, i en tidigare intervju till Mitt i. Föreningen är majoritetsägare till centrumet och vill ha en förändring.
"Norsborg är Botkyrkas ögonsten och det måste bli bättre", sade Sami Rawi, ordförande i Föreningen Arameiska Syrianska föreningen, i en tidigare intervju till Mitt i. Föreningen är majoritetsägare till centrumet och vill ha en förändring.
Smällare mot poliser och inställda bussar. Polisen och kommunen försöker nu få bukt med vandaliseringen i Botkyrka.
ANNONS

Ett gäng vandaliserade i Norsborg förra veckan. De gick loss på gatubelysning, kastade smällare mot en polisbil men även föremål mot buss 795 så att den fick ställas in mellan Norsborg och Hundhamravägen under måndagsnatten. Polisen satte in extrainsatser i området och kontaktade kommun och nattvandrare som fick rycka ut. Roger Kämpe, koordinator på polisen i Botkyrka, menar att bakgrunden till vandalisering generellt kan ligga i personers attityd.

– Att man ibland, periodvis har en avig attityd mot samhället och Botkyrka är inget nytt, men det är ett fåtal som har det.

Vilka rör det sig om?

– Det kan vara olika, ofta rör det sig om kriminella unga i åldrarna 15-25 år.

Polisen vill att allmänheten ska känna sig tryggare och tillsatte därför fler poliser i området.

– När det inte fungerar så agerar vi snabbt och offensivt, vi sätter in fler poliser och samarbetar med andra aktörer. Målet är att det ska vara en trygg och lugn miljö, säger Roger Kämpe.

Bussbolaget Keolis, som fick dra in en busstur, tar till vissa åtgärder i sådana här fall.

– Det händer att man gör omlagda körvägar på grund av att det kan vara störningar eller oroligheter i ett område. Man drar in en gata, hållplats eller tar en annan körväg, säger Johan Nordfjäll, pressansvarig på Keolis.

Vad tycker ni om att sådant här händer i ett område?

ANNONS

– Vi vill ju bedriva trafiken och den ska ske säkert för resenärer och våra medarbetare. Det är klart att det är beklagligt i ett område när sådant här händer.

Kommunen arbetar förebyggande genom att exempelvis ha våldförebyggande arbete i skolorna, samt att ordna aktiviteter.

– Vi försöker att förebygga och det är inte så lätt eftersom man inte exakt kan veta vad som händer, men kommunen satsar på att det ska finnas fritidsgårdar och aktiviteter. När andra kommuner har fått lägga ner sina fritidsgårdar har inte vi gjort det, säger socialnämndens ordförande Mats Einarsson (v).

Ett problem, menar han, är den höga ungdomsarbetslösheten i Botkyrka och därför arbetar kommunen med att få unga ut i arbetslivet.

– Steg ett är att man går ut gymnasiet med godkända betyg, vilket har visat sig vara en av de viktigaste faktorerna, de som inte har det får det svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden. Steg två är att man kommer vidare till högskola eller arbete, det är själva tanken med kommunens arbete, säger Mats Einarsson som tycker att det har blivit bättre men menar att kommunen inte kan luta sig tillbaka för det.

– Nej, det går aldrig. Vi är på rätt väg men det finns mycket kvar att göra.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.