Vandalism: 0,9 procent av fallen till åtal

Det är sällsynt att polisen får tag på den som orsakar skadegörelse.
Det är sällsynt att polisen får tag på den som orsakar skadegörelse.
Den som gör sig skyldig till skadegörelse behöver sällan oroa sig för att åka dit.

Förra året gick bara 0,9 procent av anmälningarna i polisdistrikt nord vidare till åtal.

Den ytterst låga uppklarningsprocenten förklarar Emil Andersson, lokalpolisområdeschef, med att det går så fort när ett brott begås.

– Det behövs att ett vittne sett själva handlingen och sedan i domstol kan peka ut den som gjort det med hundra procents säkerhet. Redan där inser man att det här är svårt att utreda, säger han.

Förra hösten ökade polisen sin närvaro i centrala Väsby efter en våg av skadegörelse. Men inte ens det stoppade skadegörelsen.

– Vi hade civila poliser som hörde hur en ruta krossades och sedan såg hur ungdomar sprang från platsen. Det var uppenbart att händelserna hängde ihop men det gick inte att styrka vem som gjorde vad.

Inte heller dna och fingeravtryck på stenar och andra tillhyggen är tillräckligt eftersom spåren kan ha fastnat innan brottet begicks. Övervakningskameror är sällan heller nog för att identifiera en misstänkt gärningsman.

– Skadegörelse anses vara ett lindrigt brott och det gör att vi inte lägger ner mycket fokus och energi på att utreda de här brotten, säger Emil Andersson.

Vad ger det för signal att inte ens 1 procent av brotten klaras upp?

– Att alla i samhället måste ta ett ansvar. Vi behöver fler vuxna ute på gator och torg och vi måste få med oss de här ungdomarna som känner ett utanförskap, säger Emil Andersson.