ANNONS

Vändningen: 30-gräns blir kvar vid skolor

Pepparvägen, en av de gator där 30-gränsen nu tycks bli kvar.
Pepparvägen, en av de gator där 30-gränsen nu tycks bli kvar.
Det blir ingen höjning av 30-gränsen på gator i anslutning till förskolor och skolor.
Det står klart efter ett beslut i kommunfullmäktige i måndags.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om protesterna mot de föreslagna höjningarna utanför skolor och förskolor i Farsta stadsdelsområde. Trafikkontorets förslag var nyligen varit ute på samråd.

I andra stadsdelar har processen kommit längre. I måndags skulle kommunfullmäktige besluta om ny hastighetsplan för en rad gator i Hägersten-Liljeholmen, Spånga-Tensta och Kungsholmen. Då beslutade majoriteten och oppositionen tillsammans om att skicka förslaget på återremiss.

Samtidigt togs ett principbeslut som blir vägledande när turen längre fram kommer till Farsta och andra stadsdelar: Gator som ligger i anslutning till skolor och förskolor ska ha en skyltad hastighet om max 30 kilometer i timmen, om inte ”rimliga skäl för annat föreligger”.

Så här förklarar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) den rödgröna tvärvändningen.
– Flera stadsdelsnämnder har unisont sagt att det här går inte, vi måste ha 30-gräns utanför förskolor. Vi vill därför säkerställa att den hastighetsgränsen ska gälla, säger han

Samtidigt är efterlevnaden av 30-gränsen inte alltid så bra vid skolor och förskolor. Vad händer nu med de trafiksäkerhetsåtgärder som planerades i samband med en höjning av hastighetsgränsen?

– Det är för tidigt att säga. Men vi hoppas ju att staden ska få tillstånd att sätta upp fler hastighetskameror, säger Daniel Helldén.

Läs mer: https://mitti.se/nyheter/vagarna-sankt-hastighet/?omrade=hela-stockholm

Fartdårar fast efter Bos brev till polisen

ANNONS