Vändningen: Avtal tecknat för nya stallet

Det nya stallet är färdigbyggt, redo för invigning. Men utan avtal mellan förening och kommun är framtiden oklar.
Nytt hopp har tänts för ryttarföreningen om att äntligen få flytta in i det nya stallet.
Järfälla ryttarförening var tvungna att ställa in sin invigning av det nya stallet på Säby gård efter att kommunen förra veckan ryckt undan avtalet i sista stund. Men nu har parterna kommit överens.
– Vi är jätteglada, säger Carina Carlsson, ordförande på ryttarföreningen.

I lördags skulle Järfälla ryttarförening äntligen inviga det nybyggda stallet på Säby gård. Föreningen har en lång kö med barn och ungdomar som inte får plats och behovet av större lokaler och fler hästar är skriande. Och efter flera år av förhandlingar med kommunen var det äntligen dags.

Men precis när det var dags att underteckna avtalet fick kommunen kalla fötter. Politikerna fick se avtalet för sent, menade de, och ville ha mer tid på sig att se över det innan något kunde signeras.

Ryttarföreningen nöjd – men fortsatt kritisk

Det visade sig att en dryg vecka var allt som krävdes. Idag kunde nämligen parterna enas och ett nytt avtal har tecknats av ryttarföreningen.

– Vi är jätteglada och nöjda, säger Carina Carlsson, ordförande i föreningen.

– Jag står fast vid den kritik jag uttryckte då, det var tokigt hanterat av kommunen tycker jag. Men nu vill vi lägga det här bakom oss för vi vill framåt och driva den här verksamheten på bästa tänkbara sätt, fortsätter hon.

Förståelse för frustrationen

Torsten Friberg (C), ordförande i kultur- demokrati- och fritidsnämnden, är även han nöjd.

– Vi är jättenöjda, och glada att det inte drog ut särskilt mycket på tiden, säger han.

Han har förståelse för föreningens besvikelse och frustration, och erkänner att turerna kring det förra avtalet delvis hade kunnat hanteras annorlunda.

– Det var nog inte så klokt att kalla på ryttarföreningen att teckna ett avtal som vi i politiken ännu inte hade sett. Vi fick det här på vårt bord för sent och då behövde vi några dagar på oss att stämma av det här, säger han.

Men än är det inte klart – avtalet ska granskas

Ett villkor som tillkommit i det nya avtalet är att föreningen åtar sig ett arbete för att stärka integration, vilket Carina Carlsson inte har några som helst problem med.

– Det var inget konstigt för oss, det är sånt vi jobbar med varje dag, säger hon.

Det nya avtalet ska granskas av kommunstyrelsens arbetsutskott den 29 maj och börjar gälla därefter om det godkänns.