ANNONS

Vandra bland ”kvinnliga rum” i Södra Ängby

Spädbarnshemmet i Södra Ängby låg där dagiset färjan ligger i dag.
En anställd vid spädbarnshemmet på färjestadsvägen kastar ett vakande öga på barnen.
Så här kunde det se ut på ett spädbarnshem anno 1956.
Så här kunde det se ut på ett spädbarnshem anno 1956.
spädbarnshem södra ängby
Lekande barn på spädbarnshemmet i Södra Ängby, för sisådär 60 år sedan.
Varför fick Södra Ängby besök av självaste drottning Elizabeth på 50-talet, och hur gick det till när en grupp kvinnliga kontorister byggde upp Solhöjden i ett totalt mansdominerat samhälle?
Det kan den som vill få svaret på under stadsvandringen "kvinnliga rum” som ordnas under Stockholms kulturfestival.

ANNONS

Ett allt mer populärt inslag under Stockholms kulturfestival är de stadsvandringar som ordnas runt om i huvudstaden. Under veckan, som startar nu på tisdag, kommer ett 50-tal vandringar med olika teman att ordnas.

På en av dessa turer ligger Södra Ängby i fokus. Men inte på grund av sin funkisarkitektur, som den inbitne stadsvandraren kanske kan tro. Den här gången är det kvinnornas historia i stadsdelen som lyfts fram.

– Södra Ängby är ganska manligt kodat med manliga stadsplanerare och arkitekter som har fått ta utrymme under årens lopp. Och gatunamnen är döpta efter manliga konstnärer och författare. Men i den här vandringen lyfter vi kvinnornas berättelser i Södra Ängby, säger antikvarien Susanne Höglin, som håller i vandringen.

Under turen guidas den som följer med på en resa som gör nedslag vid lika årtionden under 1900-talet. Bland annat ett på 50-talet, när drottning Elizabeth gjorde studiebesök på ett spädbarnshem.

– Hon reste hit från Storbritannien och gjorde under resan ett studiebesök på spädbarnshemmet på färjestadsvägen, där det ligger ett dagis i dag. Det var en ganska speciell tillvaro, eftersom det var tabu att vara mamma och ogift på den tiden, och att spädbarnshemmet låg alldeles intill funkisvillorna i Södra Ängby, där gifta kvinnor levde ett liv som hemmafruar.

Ett annat stopp på turen är Kvinnliga kontoristföreningens sommarhem Solhöjden på Ängbyhöjden.

– Huset uppfördes mitt under första världskriget, vid en tid då kvinnor inte ens hade rösträtt. Så på så vis är det häftigt och anmärkningsvärt att en grupp kontorister kunde driva igenom hela projektet och bygga allt själva, säger Susanne Höglin.

ANNONS

Vandringarna utgår från Ängbyplans t-banestation vid tre tillfällen under festivalveckan. Första vandringen ges på tisdag klockan 15, följt av onsdagen kl 18 och lördagen kl 12. Biljetter säljs på medeltidsmuseet vid Strömparterren i stan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.