Vandring ger koll på Skärholmens moderna historia

Skärholmens torg, ett stycke svensk historia.
Skärholmens torg, ett stycke svensk historia.
Den som vill veta mer om hur det moderna Skärholmen växte fram har chansen på torsdag den 9 juni. Då guidar stadsbyggnadsantikvarien Per Olgarsson runt.

– Jag brukar starta vid torget, och berätta om de delar som utgjorde den nya stadsdelen – tunnelbanan, köpcentrumet, parkeringshuset, bostäderna och kyrkan. Skärholmens centrum invigdes 1968 och det är intressant att det byggdes som ett storcentrum dit folk skulle åka utifrån för att handla. Parkeringshuset som byggdes var Europas största. Det har man fått förminska sedan, berättar Per Olgarsson, stadsbyggnadsantikvarie vid Stockholms stadsmuseum.

Från torget brukar han gå upp till terrassen och bostäderna på höjden intill. Tanken var att de skulle se pampiga ut från vägen. Och så skulle invånarna snabbt kunna gå ner till centrum.

– Så blev det inte riktigt, trots att bostadsområdet ligger så nära. Tillgängligheten är något man fått arbeta med, säger Per Olgarsson.

Han tar också en tur in i gallerian där han berättar om hur köpcentrumet såg ut från början och hur det har förändrats.

– Det kan man inte hoppa över. Det är en viktig del av Skärholmens historia, säger han.

Vandringen pågår klockan 18–19.30, torsdagen den 9 juni. Det är förköp som gäller, för att vara med. Det kan göras via Stockholms stadsmuseums webbsida. På biljetten står samlingsplatsen.