ANNONS

B som i Bromma bjuder på vandring genom stadsdelens historia

Ett av stadsvandringens nedslag görs i 1930-talets bostadsepok, då man sjösatte byggnadsprojekt för barnrika familjer.
Ett av stadsvandringens nedslag görs i 1930-talets bostadsepok, då man sjösatte byggnadsprojekt för barnrika familjer.
För den som vill sätta sig in i Brommas historia bjuder Kulturfestivalen på stadsvandringar genom både tid och rum. Från 1700-talets omtalade Tranebergskrog, till 1930-talets byggnadsprojekt – och mycket mer.
ANNONS

Är du historieintresserad och vill veta mer om stadsdelen med stort B?

tisdag, onsdag, och fredag kan du i sådana fall följa med på stadsvandringen ”B som i Bromma”, i Kulturfestivalens regi.

– Jag gav den här vandringen en underrubrik, ”barnrikehus, bollplan, broar, benmjölsfabrik, och Bengt”. Det är ungefär lika många stationer, och varje avhandlar en del av de här B:na, säger guiden Michael Ketzel.

Stadsmuseets Michael Ketzel ger historieintresserade en tidsresa genom Bromma, med fokus på Traneberg. Foto: Privat

”Bengt” syftar på Bengt Trana, som gett namn åt hela stadsdelen Traneberg, och drev den omtalade krogen i densamma.

– Den låg vid färjeläget, över till Kungsholmen, och det var också under en tid då man betalar stadstullar för att ta in varor i Stockholm. Det kan på olika sätt ha gynnat honom, att krogen låg där folk var på väg in och ut från stan, säger Michael Ketzel.

Avslutar vandringen i Minneberg

Mycket av fokuset ligger på den industri som tidigare fanns i Bromma.

– Benmjölsfabriken lades inte ner förrän på 60-talet, och är något som många äldre stockholmare minns. Den här stanken som färdades på vinden, säger han.

ANNONS

Samt 1930-talets bostadsepok.

– Jag avslutar vandringen i Minneberg och berättar mycket om dess äldre historia. Om hur allt det som var ett industriområde revs inför byggandet av bostadsområdet som finns där i dag, säger Michael Ketzer.

Vandringen pågår i en timme och tjugo minuter, och biljetter köper man på Medeltidsmuseet, vid Strömparterren under Norrbro.