ANNONS

Vanessa sjunger om sin sorg

Efter förlusten av brodern William och pappan Christian Falk har Vanessa Falk omvärderat livet. ”Numera gör jag inget som jag inte mår bra av”.
Efter förlusten av brodern William och pappan Christian Falk har Vanessa Falk omvärderat livet. ”Numera gör jag inget som jag inte mår bra av”.
Förlust och sorg har kantat söderortsbon och artisten Vanessa Falks liv det senaste året. 2013 begick brodern William självmord och i somras dog pappan och musikern Christian Falk i ­cancer.

– Jag har fått kämpa mig tillbaka, säger hon.
ANNONS

När vi möts en regnig tisdagsmorgon är hennes ögon svullna och sminket har runnit bort. Starten på dagen har varit riktigt dålig.

– Jag har gråtit hela vägen hit på tunnelbanan. Dessutom ska jag till tandläkaren och göra en rotfyllning efter lunch. Men jag sköter mina åtaganden, säger Vanessa Falk och skrattar lite.

– Det är tungt vissa dagar. Men det är också mycket kul som händer. Jag mår bra också. Det jag känner är sorg efter en jättestor förlust och det kommer som ett hugg i magen lite då och då. Så är det, och det är inte konstigt.

Den nysläppta singeln ”Hurt” handlar om brodern Williams självmord. Tanken var att den skulle vara färdig redan i somras och avsluta pappan Christian Falks sommarprat i Sommar i P1. Men det hanns inte med.

I vintras diagnostiserades Christian Falk med cancer i bukspottskörteln och den 24 juli avled han, bara två dagar innan programmet sändes. Vanessa lyssnar på inspelningen med jämna mellanrum. Det får honom att kännas mer närvarande. Hemma i lägenheten i Bagarmossen har pappan och brodern också visat sin närvaro, berättar hon.

– Jag har fått små hälsningar ­ibland, som jag tolkar det i alla fall. Många gånger har det hänt lite småflummiga saker där jag kan känna att ”okej, det där var William”. Jag har aldrig varit troende, men när man förlorar två av sina närmaste så är det en otrolig tröst att tänka att de finns där med varandra.

Vanessa har under hösten talat om sin sorg i både tidningar, radio och tv.

– Jag är en ganska öppen person och det hjälper mig att prata. När jag berättar så berättar även andra om vad de har varit med om. Då känner jag mig mindre ensam i min sorg.

Vanessa Falk har nyligen flyttat till Bagarmossen från Hagsätra. I och med sorgen har hon och Bagarmossen inte fått världens bästa start.

ANNONS

– Jag gör inte så mycket i området. Men jag älskar lägenheten.

Vännen och artisten Kristin Amparo bor i samma hus och har för vana att skicka sms klockan sex på morgonen.

– Då vill hon ha med mig ut på promenad. Det var så det började, att vi båda var vakna så tidigt.

Det brukar bli en promenad till Nackareservatet, sedan in till studion. Aldrig förr har Vanessa fokuserat så mycket på musiken. Nästa singel, ”Running man”, kommer troligen ut innan året är slut.

– Jag satsar verkligen och jobbar hårt. Och jag är nöjd. Så har jag inte känt förut.

– Efter min lillebrors död såg jag ingen framtid. Men det har jag kämpat bort, och det känns skönt att kunna vara positiv. Det är så naturligt att kunna planera framåt, men när man har varit där jag har varit, då värderar man det högt.

Fakta

En stor familj

Namn: Vanessa Falk, 29 år.

Familj: Mamma, två styvpappor, två styvmammor, tre halvsyskon och tre styvsyskon.

Bor: Bagarmossen.

Yrke: Artist. Har släppt flera singlar, den senaste i september. Har också sjungit på sin pappas album ”People say” och i den tv-sända konserten Ladies First på Dramaten med Linda Pira.