Vänförening ska rädda kulturhuset Walla Scen

Bengt Rydén gläds över att det finns så många som vill rädda kulturhuset.
Bengt Rydén gläds över att det finns så många som vill rädda kulturhuset.
Utan pengar till hyran såg framtiden mörk ut för kulturhuset vid Valla torg. Men nu har man nåtts av flera glädjande besked.

Det har varit ett par tuffa månader för Walla Scen.

Det har inte funnits pengar till hyran – men nu ser det ut som om verksamheten kan fortsätta.

– Det började med att en sjukpensionär här i närheten hade läst om oss i tidningen och kom in till oss. Han tyckte det var så sorgligt att alla verksamheter här på torget skulle försvinna, så han var villig att skjuta till 2 000 kronor i månaden för att hjälpa oss med hyran. Jag blev alldeles tårögd, säger Walla Scens teaterdirektör Bengt Rydén.

Bengt Rydén, som vänligt tackade nej till pensionärens förslag, har nu startat en vänförening där den som vill kan bidra med 50 kronor i månaden. Redan nu har cirka 100 personer visat intresse.

– Får vi ihop 150 personer som vill lägga en femtiolapp i månaden är vi iland, säger Bengt Rydén.

Men det är inte bara privatpersoner som vill säkra kulturhusets framtid.

–Precis när vi knäckt den idén ringde kulturstödet på Stockholm stad. De berättade att de hört om våra ekonomiska problem och att vi kan söka stöd hos dem när föreningen är på plats, berättar Bengt Rydén.

– Om vi får kulturbidrag kanske vi kan anställa en teaterdirektör och ha verksamhet här i princip varje dag året runt.

Men bara i två år till. För då ska lokalen och mycket annat av verksamheten runt Valla torg rivas. Stockholmshem ska i stället bygga hyresrätter här.

Fakta

Grundat av Bengt

Walla Scen startades 2007 av Bengt Rydén och hans flickvän.

Verksamheten finansierades tidigare av Bengt Rydéns datorfirma, som nu har gått i konkurs. Han har själv lagt över 1,2 miljoner kronor på att hålla sitt livsverk levande.

Mer om kulturhusets vänförening på www.wallascen.nu/polare