ANNONS

15-våningshus i Spånga möts av kritik

Planerat 15-våningshus i Spånga, Bromstensvägen
Ett 15 våningar högt bostadshus planeras mitt emot Spånga station.
Planerna på ett 15 våningar högt hus i Spånga centrum väcker starka känslor i området.
– Jag tror inte att det kommer att gå att genomföra. Folk här tycker att det är förskräckligt, säger Bengt Etzler från nätverket För Spångas framtid.
På torsdag i nästa vecka hålls samrådsmöte om projektet.
ANNONS

Ett nytt landmärke för Spånga – så presenteras det nya bostadskvarter med 165 lägenheter och  som planeras mitt emot Spånga station.

Kvarteret ska bli hästskoformat och fem våningar högt, utom i hörnet Bromstensgatan /Värsta allé, där ett 15-våningshus ska byggas på den plats där Pressbyrån idag ligger. Även de befintliga parkeringsplatserna bakom kiosken kommer att försvinna. Däremot bevaras huset där Spånga järn- och färg låg tills helt nyligen – det anses ha stort kulturhistoriskt värde.

99 år i Spångabornas tjänst – nu stänger de butiken

Vision om urbant stråk

I stadens vision för området ska Bromstensvägen på sikt omvandlas till ett ”urbant stråk” och kompletteras med ny blandad bebyggelse.

 

Spånga, hörnet Bromstensvägen/Värsta allé

På platsen som ska bebyggas finns idag Pressbyrån och en parkering…

Planerat 15-våningshus i Spånga, Bromstensvägen

ANNONS

…som enligt planerna ska ersättas av ett bostadskvarter med ett 15-våningshus. Foto: Arkitema Arkitekter

”Överexploatering”

Men höghusplanerna kommer inte att gå igenom utan strid. Redan när projektet presenterades vid ett stort möte på Spånga Folkan i våras möttes det av burop.

– Det är en överexploatering utan like, och fungerar inte alls skalmässigt. Det finns många skäl att inte gå vidare med det här , säger Bengt Etzler vid nätverket För Spångas framtid, som engagerat sig mot projektet.

Oro för byggplaner i Spånga – stort möte nästa vecka

När Mitt i tar en tur i grannskapet är det uppenbart att många är kritiska. Den vanligaste synpunkten är att ett så högt hus inte passar in i den övriga bebyggelsen, som huvudsakligen består av hus som är ett par våningar höga.

– Det är för jävligt. Det passar inte in här överhuvudtaget, säger Spångabon Göran Lindgren som passerar platsen för det tilltänkta bygget.

Samrådsmöte på torsdag

Men det är inte alla som gör tummen ned för projektet. 20-årige Henrik Wördner tittar på skissen av höghuset och tycker det ser fint ut.

– Varför inte? Jag tycker det ser bra ut. Och det behövs ju bostäder, säger han.

Ett samrådsmöte om byggplanerna i from av öppet hushålls torsdagen den 17 oktober klockan 18 i Spånga församlingshus. Själva samrådet, då allmänheten kan lämna sina synpunkter på projektet, pågår till den 12 november.

Henrik Wördner, Spånga

Henrik Wördner gillar planerna på ett höghus mitt emot Spånga station. Men långt ifrån alla håller med. Foto: Anders Göransson