Vanligast att äga hund av blandras

Ska det vara en stor, lurvig kelgris eller en liten, smidig knähund? När Sollentunaborna väljer hund faller valet ofta på en blandras.

Jordbruksverket håller koll på Sveriges hundar. I Sollentuna, precis som i övriga Sverige, är blandrashundar de mest populära. Men däremot nobbar Sollentunaborna schäfern som är den näst mest populära hundrasen i riket. I stället är de vanligaste rena raserna i Sollentuna labrador och golden retriever.

En av alla Sollentunabor som fastnat för golden retriever är Sussi Zethraeus som också har fött upp valpar sedan 2005.

– Jag älskar rasen. Det är inte bara en familjehund, utan en ras som tycker om att jobba och vill vara med överallt, säger hon.

Att det är en poplär ras märker Sussi Zethraeus. Både som uppfödare och på hundutställningar – det är många som kommer fram för att titta, klappa och ställa frågor.

Det är inte bara på rasen som Sussi Zethraeus har prickat rätt. En av hennes hundar heter Bella – det näst vanligaste namnet. Bara namnet Molly är mer poppis. Enligt Jordbruksverkets register har antalet hundar i landet ökat stadigt. Totalt finns drygt 760 000 hundar med i registret som används för att stävja problem med aggressiva och farliga hundar, men också för att se till att bortsprungna husdjur kommer till rätta.

Fakta

Schäfer fyra

1. Blandras

2. Labrador retriever

3. Golden retriever

4. Schäfer

5. Jack russell-terrier

6. Rottweiler

7. Cavalier king charles spaniel

8. Yorkshireterrier

9. Irish softcoated wheaten terrier

10. Dvärgpudel

Källa: Jordbruksverket