Vanligast med skolfusk i Skarpnäck

Fusket bland niondeklassare har minskat men Skarpnäck har sämst siffror i hela staden.
Fusket bland niondeklassare har minskat men Skarpnäck har sämst siffror i hela staden.
Niondeklassarna i Skarpnäcks stadsdel är mest benägna att provfuska i hela Stockholms stad. 55 procent av pojkarna och 43 procent av flickorna uppger att de fuskat på något prov eller läxförhör det senaste läsåret.

55 procent av pojkarna och 43 procent av flickorna i Skarpnäcks nior uppger att de fuskat på något prov det senaste läsåret. Det är högst andel i hela Stockholms stad.

Även tidigare har Skarpnäcks niondeklassare legat högt i andelen fuskare. Men fusket har minskat sedan förra årets uppgifter. Hela 61 procent av pojkarna och 56 procent av flickorna uppgav då att de fuskat. Även andelen fuskande niondeklassare har minskat i hela staden.

Enligt Skarpnäcks preventionssamordnare Susanne Aplehag Balotis, varierar andelen provfuskare stort mellan olika skolor inom Skarpnäcks stadsdel.

– I Skarpnäck har vi vissa områden i stadsdelen som sticker ut socioekonomiskt, främst i Bagarmossen och Skarpnäcksfältet, så resultaten brukar skilja sig åt rejält i stadsdelen.

Uppgifterna kommer från årets Stockholmsenkät där hela stadens niondeklassare får svara på frågor om bland annat skola, fritid och hälsa. Andelen elever som uppgett att man fuskat vid prov eller läxförhör det senaste läsåret sträcker sig från 29 procent bland Skärholmens flickor och upp till 55 procent bland Skarpnäcks pojkar. Även 55 procent av pojkarna i Enskede-Årsta-Vantör uppger att de fuskat.