ANNONS

Vanligt med avhopp i kommunpolitiken

Budgetfullmäktige i Österåker 2016.
Budgetfullmäktige i Österåker 2016.
I både Täby och Vallentuna har nästan var tredje politiker lämnat fullmäktige sedan valet 2014. I Österåker och Danderyd var avhopp mer ovanliga, visar Mitt i:s sammanställning.
ANNONS

I Täby har 18 ledamöter av 61 lämnat sina uppdrag i kommunfullmäktige sedan valet 2014. Det är nästan var tredje folkvald, och mer än länssnittet. Detsamma gäller för Vallentuna som tappat 32 procent av sina ledamöter. Det framgår av uppgifter från Valmyndigheten som Mitt i tittat närmare på.

– I vårt fall är det väl ganska naturligt att folk slutat, eftersom vi bytt gruppledare och delvis laguppställning, säger Annica Gryhed, oppositionsråd för Socialdemokraterna i Täby, som haft hela sex avhopp bland sina åtta ledamöter.

Generellt kanske uppdraget visar sig ta mer tid än man har

Även Liberalerna i Täby har haft många avhopp – sju av partiets 16 ledamöter. Partiets tidigare gruppledare, kommunalrådet Mats Hasselgren, valde att sluta och flera andra ville satsa mer på arbete och familj i stället, plus att några flyttat, uppger partiet.


Så många politiker har hoppat av sedan 2014

Källa: Valmyndigheten


I Vallentuna har 13 av totalt 41 ledamöter slutat:

ANNONS

– Det är helt olika, privata, orsaker. Men generellt kanske uppdraget visar sig ta mer tid än man har, säger Sofia Segergren, gruppledare för centerpartiet i Vallentuna, som haft tre avhopp på sina fem mandat.

I Vaxholm har 26 procent hoppat av. Då är inte två ledamöter från S respektive M som blivit politiska ”vildar” inräknade. I Liberalerna har två av tre ledamöter ersatts och i moderaterna fyra av tio – delvis beroende på internt missnöje i partiet. Waxholmspartiet har haft två avhopp. I det ena fallet var det en ledamot som skrev motioner som gick emot partiet.

– Han fick välja om han ville dra tillbaka motionerna eller bli utesluten – då valde han att gå ur partiet, säger Ingemar Wemmenhög (WP).

I både Danderyd och Österåker har det varit betydligt mindre rotation – bara 18 respektive 14 procent har lämnat sina uppdrag i dessa kommuner.

Blev ledamot och kommunalråd efter avhopp

I Österåker stod Liberalerna för den största förändringen med tre av fem ledamöter som slutade, samtliga kort efter valet 2014. Det ledde till att Mathias Lindow (L), som stod på plats sju både kom in i fullmäktige och sedan blev nytt kommunalråd.

Mathias Lindow (L)

 – Sjunde plats – det är inte vanligt att man blir kommunalråd då. Men jag fick en förfrågan och då var det svårt att tacka nej. Det var inte alls min plan, säger han.

Jämfört med föregående mandatperiod har avhoppen inom lokalpolitiken i Stockholms län ökat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.