Min lokala hjälte

Tjuven avslöjades av riggad kamera

Den hemtjänstanställda kvinnan brukade stanna extra länge hos 88-åringen. Den gamla kvinnan tyckte bra om henne, tills det visade sig att hon stal.
Den hemtjänstanställda kvinnan brukade stanna extra länge hos 88-åringen. Den gamla kvinnan tyckte bra om henne, tills det visade sig att hon stal.
Pengar försvann från den 88-åriga kvinnan hem. Då riggade de anhöriga upp en kamera – och tjuven filmades.

Nu har en kvinna från hemtjänsten dömts för grov stöld och stöld­försök.

– Det är fruktansvärt, jag hade aldrig kunnat drömma om att det här skulle hända, säger den 88-åriga kvinnan som bor i Skarpnäcks stadsdelsområde.

Den äldre damen är rullstolsburen och får hjälp av hemtjänsten flera gånger om dagen. För ett par år sedan började hennes anhöriga märka att det försvann pengar, kläder och smycken från bostaden.

– Man vill ju inte tro att någon går in och stjäl. Men vi började misstänka att det var det som skedde, säger sonen.

De tog därför kontakt med Skarpnäcks stadsdelsförvaltning och gjorde flera polisanmälningar – utan resultat.

88-åringens son köpte då ett kassaskåp och skruvade fast det i ett bord i ett av rummen. Det var bara han och hans syster som kunde koden och hade tillgång till nyckeln. I skåpet lade han bland annat in pengar och dolde skåpet med en plastpåse. I samma veva lät han installera en webbkamera, riktad mot skåpet. Han lade även fram en plånbok – i vilken det fanns 600 kronor – för att se om någon skulle ta pengarna.

En tid senare blev sonen uppringd av sin mamma som berättade att hemtjänsten hade öppnat ett brev från banken. Sonen åkte hem till mamman för att kontrollera saken och upptäckte då att pengarna i plånboken var borta. Han gick igenom webbkamerans innehåll med hjälp av en bärbar dator. På filmsekvensen såg han hur en kvinna från hemtjänsten höll upp sedlarna mot kameran och sedan stoppade dem på sig. Filmen avslöjade även att kvinnan försökte få upp kassaskrinet. När sonen lämnade in filmen till polisen gick allt snabbt. Kvinnan anhölls och häktades och det gjordes husrannsakan i hennes lägenhet.

Under rättegången medgav hon att hon hade tagit 600 kronor ur plånboken, men nekade till att ha stulit pengarna. Hon hävdade att hon i stället flyttat pengarna till en annan av 88-åringens plånböcker. Anledningen var att hon ville ”jäklas” med sonen, för att denne lagt ut lockbeten för personalen. Enligt kvinnan var det 88-åringen som berättade om kassaskåpet och som bad henne att titta på det. Det var, hävdar hon, nyfikenhet som drev henne att försöka öppna skåpet. Någon avsikt att stjäla hade hon inte, påstod hon.

Men Södertörns tingsrätt tror inte på detta utan har nyligen dömt henne till villkorlig dom och böter för två fall av grov stöld och ett försök till grov stöld. Stölderna av kläder och smycken har dock inte kunnat bindas till kvinnan och riskerar att förbli ouppklarade.

– Jag kan inte förstå det. Vi har aldrig varit osams, jag hade förtroende för henne, säger 88-åringen om hemtjänstkvinnans agerande.

Lars-Owe Burlin, chef för Söderortspolisens åldringsbrottsgrupp, säger att den här typen av brott vanligen är svåra att utreda.

Brukar ni tipsa folk om att använda kamera?

– Nej, men folk brukar fråga om polisen kan sätta upp övervakningskameror, och det kan vi som regel inte. Däremot svarar vi att man som enskild förstås har rätt att sätta upp en kamera i sitt eget hem.

Enligt chefen för den aktuella hemtjänsten har den dömda kvinnan avskedats.

Fakta

Vanligt med åldringsbrott i söderort

Det sker i snitt tio åldringsbrott ­ i veckan i söderort. Bland åldringsbrott räknas stölder utomhus, inomhus och på olika vårdinrättningar.

På olika former av boenden sker stölder mot äldre och funktionshindrade en till två gånger i veckan.

Stöld mot äldre räknas som grov stöld.

Polisen råder äldre att kolla över sitt försäkringsskydd, eftersom hemförsäkringen oftast inte gäller när det saknas brytskador på dörren.

Källa: Söderortspolisen