Vännerna fick årets rekordfisk

16,3 kilo och 126 centi­meter. Så stor är den största gäddan som fångats i Sverige hittills i år. Och det är en kvartett från Lidingö som ligger bakom rekordfångsten.

Varje år åker Lidingökillarna Oscar Hedskog, Joel Balkow, Patrik Odqvist och Teodor Holmqvist upp till Norrland för att sportfiska. Men årets resa i juni blev något ut­över det vanliga.

– Vi hade haft det ganska tufft i några dagar, jag fick en krok i fingret som vi fick operera ut själva och Teodor blev sjuk mitt ute i vildmarken. Det var väldigt kallt och blåsigt men vi gav oss ut i alla fall, säger Joel Balkow.

Och det ångrar de inte. Efter bara någon timme kände Joel att han hade något stort på kroken.

– Man måste trötta ut fisken innan man kan få upp den för att inte linan ska gå av. Jag vevade och den drog, det var verkligen en kamp.

När fisken var alldeles nära båten använde Oscar Hedskog en håv för att få upp den.

– Det blåste så mycket att vi inte såg den förrän den var vid båten. Då såg vi att den var fullkomligt absurt stor! Jag trodde kanske 14-15 kilo men så visade vågen över 16 kilo. Det är nog mitt bästa minne någonsin, säger han.

– Vi trodde inte våra ögon utan bara skrek allihop. Efteråt var jag helt slut av att ha fightats med fisken, men också rörd. Vi har fiskat så länge tillsammans och så händer det plötsligt, säger Joel Balkow.

Innan gäddan släpptes tillbaka i vattnet tog Patrik Odqvist bilder på den som de lade upp hos organisationen Sportfiskarna på Facebook. Där konstaterades snabbt att det var svenskt rekord för i år.

– Allt över 15 kilo är riktigt exklusivt så det är jätteroligt att de fått en så stor gädda, säger Andreas Ollinen på Sportfiskarna, som har registrerat rekordgäddan.

Enligt Sportfiskarnas officiella svenska rekordlista för sportfiske i sötvatten vägde den största gäddan 19,3 kilo.

– Vi fiskar med traditionell teknik även om våra spön är avancerade. Det är ovanligt att få såpass stora gäddor på det sättet, säger Oscar Hedskog.

Efter att bilden på monstergäddan spridits på nätet har Lidingö­gänget fått flera förfrågningar, både från media och från intresserade sponsorer. Under resan spelade de även in en film som de kommer att lägga upp på Youtube.

– Målet med fisket är ju att få fina upplevelser på vattnet, men i grunden är man ju ute efter en riktigt stor fisk, säger Joel Balkow.

– Det var verkligen en laginsats att få upp gäddan. Nu är vårt mål att slå det svenska rekordet, säger Oscar Hedskog.

Fakta

Här är fler rekordstora fiskar

Källa: Rekordfiskar i Sverige, Sportfiskarna