Vännerna om ’Carla’: ”Levde genom idrotten”

Håkan Carlqvist, Järva MK
Håkan Carlqvist, Järva MK
Håkan Carlqvist, Järva MK
Håkan Carlqvist, Järva MK
Håkan Carlqvist, Järva MK
Håkan Carlqvist, Järva MK
Håkan Carlqvist, Järva MK
Håkan Carlqvist, Järva MK
Håkan Carlqvist, Järva MK
Håkan Carlqvist, Järva MK
Håkan Carlqvist, Järva MK
Håkan Carlqvist, Järva MK
Den 6 juli gick motocrossföraren, Järfällasonen och tvåfaldige världsmästaren Håkan ’Carla’ Carlqvist bort efter en hjärnblödning, 63 år gammal. Mitt i Järfälla har pratat med vänner till ’Carla’. Fram träder bilden av en hård men rättvis, och väldigt ödmjuk vän och idrottare.

– Han hade kunnat bli hockeyproffs i NHL om han hade velat. När Håkan bestämde sig för något, då blev det så. Så att han blev världsmästare i motocross blev jag inte ett dugg förvånad av, säger Lars Salmonson, barndomsvän till Håkan Carlqvist.

De flesta kunde redan i ungdomsåren se att det fanns något i Håkan Carlqvist. Lars Salmonson och Håkan Carlqvist tillhörde båda ett gäng ungdomar som spenderade somrar med att gasa runt på mopeder i Järfälla om kvällarna. Enligt Lars Salmonson var det kanske där som han insåg sin talang.

– Vi var ganska duktiga på att åka, men när Håkan kom var det en helt annan dimension. Han körde nåt förjävligt på den där flakmoppen, fullt uppställd på tre hjul, som en rallyförare. Där tror jag att mycket grundlades, att han upptäckte själv vilken talang han hade, säger Lars Salmonson.

Världsmästaren och läraren Carlqvist

Efter att Håkan Carlqvist börjat träna motocross på allvar gick det fort. Över åren blev det två VM-guld, ett i 250-klassen år 1979, och ett i 500-klassen år 1983. Samma år fick han Svenska dagbladets bragdmedalj. Samtidigt som han tävlade ägnade han sin fritid åt att hjälpa andra, ofta yngre förare, med karriären.

Jonny Pålsson, som nu är ordförande i Järva MK där Håkan Carlqvist spenderade mycket av sin karriär, hade legendaren som tränare och minns honom som en eldsjäl.

– Han var hård, jävligt hård. Men rättvis, säger Jonny Pålsson.

Som tränare för Håkan Carlqvist bra på att berömma, och blev ofta stolt över unga åkare. Men själv tog han sporten på blodigt allvar, och krävde ofta att hans elever skulle göra samma sak. Det kunde handla lika mycket om att äta rätt och motionera som det man gjorde på motorcykeln.

– Kom man sent till träningen för att man käkat hamburgare kunde han säga att man lika gärna kunde gå hem. Det viktigaste för honom var att man skulle leva motocross – att man tog åt sig hela sporten. Så gjorde han, han levde genom idrotten, säger Jonny Pålsson.

”Han var inte märkvärdig nånstans”

För att vara så pass framgångsrik var Håkan Carlqvist en väldigt ödmjuk idrottare, som alltid hade tid för sina elever och att hjälpa andra.

– Han var inte märkvärdig nånstans. Vissa stiger berömmelsen åt huvudet, men sån var inte han. Tvärtom, Håkan verkade nästan tycka att det var jobbigt att vara bra på något, säger Jonny Pålsson.

Barndomsvännen Lars Salmonson ger samma bild.

– Inom sporten var han en showman, men privat var han väldigt ödmjuk. Inte det minsta stöddig, utan tvärtom en väldigt fin kille, säger Lars Salmonson.

Medaljens baksida – skadorna

Men framgångarna kom till ett pris. Under Håkan Carlqvists tid förväntades man köra på, även om man hade ont. ’Carla’ körde ofta med både små och stora skador, ibland med brutna ben. Sedan karriären var över flyttade han till södra Frankrike och drog sig tillbaka, och levde i flera decennier med svåra smärtor.

– Tyvärr blev han ju stämplad som en stålman eftersom han var så hård, men han mådde nog inte så bra på slutet. Han hade nog ett helvete de senaste åren. Det vet vi inte, han sa ju inte så mycket. Vi som kände honom vet ju att han gnällde aldrig, han bara gjorde. Så var det med Håkan, säger Jonny Pålsson.

I sin karriär som optiker har Lars Salmonson träffat många framstående idrottare, bland annat Börje Salming, och frågat dem om de skador de ådragit sig under sina karriärer.

– Varenda en har svarat att det var värt skadorna. Alla utom Håkan Carlqvist, han sa att det inte varit värt det. Han fick så många skador, säger Lars Salmonson.

Håkan Carlqvist lämnade efter sig sin fru, sina två bröder, en syster och många vänner.