Vännerna var inte tappade

De kallar tapphålet på jästanken för lyckohålet.
De kallar tapphålet på jästanken för lyckohålet.
Det är inte bara i storstäderna som de mindre bryggerierna skördar framgångar. Mitt på Ingarö talas det om Värmdö bryggeri. Under året kommer bryggeriet att få tillökning – fyra nya familjemedlemmar ska lanseras.

Mikrobryggerierna har under de senaste åren drastiskt förändrat intresset för hantverksmässigt framställt öl. Mitt i denna humlebomb står barndomsvännerna Stefan Slätt och Joakim Tillman. För två år sedan var bryggverk, kylsystem och jästankar som skeppats från Kina på plats.

Idén att starta ett bryggeri föddes i bastun. Vid sidan om kärleken till öl arbetade Stefan Slätt som bankman och Joakim Tillman som säljare.

Men efter cirka ett år av sena kvällar och nätter rann bägaren över.

– Vi har lämnat våra gamla arbeten, och vi har aldrig stannat upp och tittat bakåt. Det känns oerhört skönt, säger Joakim Tillman.

I dag arbetar de heltid med att brygga öl.

De har inga som helst planer på att dra ner på tempot. Tvärtom.

– Vi kommer att skruva upp produktionen ytterligare och fyra nya ölsorter kommer att lanseras under året, säger Stefan Slätt.

De har styrt sin ölproduktion mot en bredare publik med allmängiltiga smaker. Kvalitetskraven är höga och likaså experimentnivån.

Ta till exempel Fyrvaktarens Midvinter – fruktig smak med inslag av aprikosmarmelad, sirapslimpa och örter.

En stor stark är ett minne blott. Nästa trend tror bryggerigrundarna är alkoholsvagare öl.

– Nu har människor blivit mer medvetna och ställer krav på både tillverkning och smak. Du vill kunna njuta av en god öl utan att behöva oroa dig för effekten av alkohol, säger Joakim Tillman.

Efter ett år av sena kvällar och nätter sa Stefan Slätt och Joakim Tillman upp sig från sina jobb och började brygga öl på heltid.

Fakta

65 000 liter öl bryggs om året

Värmdö bryggeri omsatte cirka 2,7 miljoner kronor 2014.

I sortimentet finns två sorters lageröl och tre ale.

Årsproduktionen är cirka 65 000 liter öl.

Bryggverket rymmer 2 000 liter.

Dryckerna säljs på System­bolaget och i dagligvaru­handeln.

Källa: Värmdö bryggeri