Vansinnesbilist nära meja ner skolpojkar

En ung mans vansinnesfärd var nära att allvarligt skada en grupp med skolpojkar.

Händelsen har skakat om pojkarnas skola.

– Vi försöker bearbeta det här, säger skolans rektor Jill Nilsson.

När fem pojkar i 13-årsåldern skulle gå över Rålambsvägen på Kungsholmen märkte de att en man i en pickup som kom körande mot dem inte skulle bromsa in. I stället gasade han.

Barnen försökte springa i väg, men bilisten följde efter och siktade enligt vittnesmål in sig på en av dem som han var väldigt nära att meja ner.

– Lyckligtvis kastade sig pojken bakom ett träd, säger Jill Nilsson, rektor vid Stockholms internationella Montessoriskola, där pojkarna är elever.

Efter händelsen vid lunchtid förra tisdagen parkerade mannen sin bil och försvann. Men efter att både barnen och andra vittnen hade lämnat en detaljerad beskrivning på hur mannen såg ut kunde han gripas. Mannen är nu misstänkt för försök till dråp.

– Från utredningens håll vet vi väldigt lite för tillfället, säger åklagaren Alexandra Bopp.

Rektorn Jill Nilsson berättar att händelsen har skakat om skolans vardag.

– Helt plötsligt blev vi inslängda i något som inte alls känns bra, säger hon.

Skolan har skickat brev till alla föräldrar och rektorn har pratat med pojkarna i flera timmar för att hjälpa dem bearbeta händelsen.

Lokaltidningen Mitt i har varit i kontakt med Mats Olsson vars son är en av pojkarna som hamnade mitt i dramat. Han berättar att både polisen och skolan har tagit händelsen på största allvar, vilket bidragit till att pojkarna inte har varit så upprörda i efterhand.

– Som förälder blir jag förbannad när någon skrämmer mitt barn på det här sättet. Jag kan dock inte bedöma hur nära det varit att det gått riktigt illa, eller om pojkarna faktiskt haft änglavakt, säger Mats Olsson.

Hans åsikt är att konsekvenserna skulle kunna mildras genom att använda sig av så kallad medling, där brottsoffer och brottslingar får en chans att mötas.

– Är man 13 år är ju vuxnas beteende ofta obegripligt även när det är normalt. Min son skulle antagligen må bäst av en förklaring om varför det här har hänt.

Mats Olssons son var när att bli påkörd av en bilist.