”Vansinnig prisökning”

Anna Greher och Martin Lag från Salem har letat bostad i ungefär ett år och tycker att priserna är högre än vad de först väntat sig. Till vänster mäklaren Jacob Johansson.
Anna Greher och Martin Lag från Salem har letat bostad i ungefär ett år och tycker att priserna är högre än vad de först väntat sig. Till vänster mäklaren Jacob Johansson.
Bostadspriserna i Botkyrka pekar rakt uppåt och mäklare är överens om att allt fler söker sig till kommunen.

– Går man ett år tillbaka har det skett en vansinnig prisökning, säger mäklaren Jacob ­Johansson.

Prisökningen på bostäder i Botkyrka har varit stadig under hela året, men under våren sköt priserna i höjden.

Enligt Svensk Mäklarstatistik tog ökningen fart i april för att sedan fortsätta kraftigt under våren och sommaren.

– Jag har jobbat som mäklare i tio år men aldrig sett något liknande. Det här har varit den hetaste säljmarknaden jag har jobbat på, säger Martin Berglind på Svensk fastighetsförmedling Botkyrka Salem.

Priserna på villor i Botkyrka har ökat med 18 procent under det senaste året, enligt Svensk Mäklarstatistik. Det placerar kommunen på sjätte plats i länet.

På bostadsrätter ökade samtidigt snittpriset med mer än 40 procent, vilket är den högsta ökningen i hela länet.

Anna Greher och Martin Lag från Salem har letat bostad i ungefär ett år. Det viktigaste för dem är att huset ligger nära pendeln då Martin jobbar i Södertälje. Prisrallyt på bostäder i Botkyrka har inte undgått dem.

– Det är dyrt. Vi började på en lite lägre prisklass, men insåg sedan att vi måste se över våra finanser, säger Anna Greher.

Men trots de allt ökande bostadspriserna har paret inte funderat på att leta bostad någon annanstans.

– Nej, vi vill bo här. Men vi funderar på att kanske bygga själva då vi vill att huset ska uppfylla våra krav och kan göra det för samma pris som att köpa ett, säger Anna Greher.

Att bostadsrätterna har ökat så mycket i pris kan enligt mäklare bero på flera faktorer, bland annat diskussionen om att införa amorteringskrav på nya lån. Den låga räntan har säkerligen också bidragit.

– Botkyrka har alltid varit lite underskattat. När priserna skjuter i höjden i Huddinge märker man att folk tittar på bostäder ett steg ut från staden. Man kanske inser att det inte är så farligt att sitta några få minuter till på pendeln, säger Jacob Johansson, fastighetsmäklare på Skandiamäklarna Botkyrka.

Att villapriserna i Botkyrka sjunkit något under sommaren tror flera mäklare beror på att färre försäljningar har skett. Men för bostadsrätter fortsätter kurvan att peka uppåt, och mäklare ser inga tecken på att det kommer at avta under hösten.

– Jag tror vi kommer att behålla samma priser plus minus 2–3 procent, säger Jacob Johansson.

Fakta

Så har priserna i Botkyrka ökat

Bostadsrätter

Prisutveckling tre månader: +19 procent.

Prisutveckling sex månader: +27 procent.

Prisutveckling tolv månader: +40 procent.

Villor

Prisutveckling tre månader: +3 procent.

Prisutveckling sex månader: +10 procent.

Prisutveckling tolv månader: +18 procent.

Källa: Svensk mäklarstatistik AB