ANNONS

Höger eller vänster – striden på gångbanan har fått nytt liv

Gångbana, Viviann Karlström, Örby
Örbybon Viviann Karlström har koll på att man går på vänster sida, men frågan väcker mycket debatt.
Vilken sida ska men egentligen gå på gångvägen?
När det blir extra viktigt att hålla avstånd har debatten flammat upp och går på högvarv.
ANNONS

Frågan om gående ska hålla till höger eller vänster på gemensam gång- och cykelväg är ett ämne som väcker känslor och manar till debatt.

Inte minst i coronatider när man dessutom ska hålla avstånd.

För trots att det snart har gått två sedan som regeringen förtydligade att fotgängare ska hålla till vänster så skapar det förvirring.

”Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana”, står det i den nationella cykelsatsningen.

Tidigare var det inte reglerat var fotgängare skulle gå på gemensam gång- och cykelbana, men rekommendationen då var att hålla till vänster för att möta fordon. Samtidigt gäller högertrafik för cyklister sinsemellan.

Ny debatt i frågan

Nu har en insändare som nyligen publicerades på mitti.se väckt liv i frågan igen. Signaturen ”Paragrafryttare” känner sig nödgad att lyfta ämnet på nytt, och inlägget har fått hundratals att tycka till.

”Så har dagen kommit då jag skriver en grinig insändare i lokaltidningen. Varför? Jo, för att majoriteten av alla människor jag möter på mina promenader går på fel sida. Det hade varit hanterbart om det inte vore för det faktum att de flesta dessutom blänger surt på mig och trycker sig ännu närmare sin vägkant som för att markera att de minsann inte tänker flytta på sig. Förmodligen i övertygelsen om att de går på rätt sida.”

ANNONS

Varierande kunskaper

Mitt i gav sig ut bland cyklister och gångtrafikanter för att se hur det står till med regelkunskaperna. På en gång- och cykelväg mellan Liseberg och Östberga i södra Stockholm kommer Örbybon Viviann Karlström gående i rask takt med stavar i händerna.

– Jodå, jag går alltid på vänster sida. Jag är ute på en runda som tar lite över en timma varje dag och det är inte många som har koll på att det är den sidan som gäller. Men det brukar gå bra ändå, säger hon.

Gångbana, Viviann Karlström, Örby

Vivianne Karlström, som ger sig ut på en lång gångrund varje dag, har märkt att det är få som vet att man ska hålla till vänster. Foto: Pekka Pääkkö

Strax efter cyklar Lina Gerestav och barnen Emilia, 6, och Elias,10, förbi. För Elias är det solklart att det är vänster sida som gäller för gående. Det har han lärt sig av farfar. Men mamma Lina är lite mer osäker.

Gångbana, Emilia Gerestav, 6, och Elias Bergström, 10

Elias Bergström, 10, har koll på att det är vänster sida som gäller och Emilia Gerestav, 6, tar rygg på sin storebror. Foto: Pekka Pääkkö

– Jag brukar faktiskt undrar om jag går på rätt eller fel sida. Höger känns nästan mer rätt, men då får jag börja gå till vänster i stället, säger hon.

Vilken sida går du på, på gemensam gång- och cykelväg?

Ola Pernby, Liseberg
– Jag brukar gå på höger sida. Men när jag ser en cyklist så brukar jag ändå ta ett steg långt ut i kanten för att vara säker, för jag tycker ofta att de kommer med så hög fart.
Linda Wibergoch Alice, 8, och Oscar, 6, Tyresö
– Jag tror att jag oftast håller till höger när jag går, men också när jag cyklar. Det jag märker är att gående ofta kan bli irriterade när man kommer med cykel även om jag kör långsamt förbi.
Viviann Karlström, Örby
– Jag går alltid på vänster sida. Jag är ute på en runda som tar lite över en timma varje dag och det är inte många som har koll på att det är vänster sida som gäller. Men det brukar gå bra ändå,
Emilia Gerestav, 6, och Elias, Bergström, 10, Östberga
– Jag går på vänster sida, för det har farfar lärt mig att man ska för att inte bli påkörd. Man ska möta trafiken, säger Elias.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.