ANNONS

Vänsterpartiet i Sumpan vill utlysa klimatnödläge i kommunen

Utlys klimatnödläge i Sumpan tycker Vänsterpartiet
Moises Ubeira (V), anser inte att förslaget kan ses som symbolpolitik.
Klimatnödläge på kommunal nivå har inte röstats igenom någonstans i Sverige ännu. Nu föreslår Vänsterpartiet i Sundbyberg att kommunen blir den första i Sverige att rösta igenom förslaget.
– Det gäller att vi gör ett ställningstagande, säger Moises Ubeira (V).
ANNONS

Klimatnödläge är utlyst av minst 650 regionen och städer i världen, enligt Dagens ETC. I Sverige har förslag lagts om utlysning i flera kommuner, men förslaget har inte röstats igenom någonstans.

Nu vill Vänsterpartiet i Sundbyberg utlysa klimatnödläge. De vill utlysa nödläget i kommunen fram tills det är säkerställt att världens nationer klarar 1,5-gradersmålet.

Vänsterpartiet har lagt det i sitt eget budgetförslag för 2020, men också i ett tilläggsyrkande, eftersom de vill se om det enskilda förslaget kan röstas igenom under onsdagens budgetmöte.

Vill göra ställningstagande

Moises Ubeira, gruppledare för Vänsterpartiet i Sundbyberg, förklarar varför de lagt förslaget.

– En grön omställning behövs både globalt och lokalt. Situationen är akut i hela världen och det gäller att vi gör ett ställningstagande och utlyser det här klimatnödläget, säger han.

Han förklarar vidare vad förslaget skulle innebära i praktiken. Han menar att klimatnödläget skulle behöva tas hänsyn till i utredningar och Sundbyberg skulle då kunna samarbeta med andra kommuner som i framtiden tagit samma beslut, för att hjälpas åt när utredningarna ska göras.

moises ubeira ny gruppledare för Vänsterpartiet i Sundbyberg

Moises Ubeira, gruppledare för Vänsterpartiet i Sundbyberg. Foto: Pressbild

”Vi har de största ambitionerna”

Moises Ubeira (V) säger att de tycker att Sundbyberg ska gå i framkant när det gäller klimatfrågan.

ANNONS

– Vi ska vara först eftersom vi har de största ambitionerna med den gröna omställningen, säger han.

Kan inte detta uppfattas som symbolpolitik?

– Det handlar om att vara en förebild. Staden har goda förutsättningar för hur man skulle kunna ställa om. Om vi inte går först kanske ingen annan gör det, säger Moises Ubeira (V).

Vad säger du till de som inte anser att detta gör skillnad för klimatet då?

– Vi i lilla Sumpan kan göra en skillnad utåt sett och vi kan sprida det till andra kommuner också. Vi kan inte göra allt själva, vi måste ha ett samarbete med andra som arbetar i fronten.