När Järfällabornas röster var räknade efter EU-valet i igår kväll stod det klart att i det preliminära valresultatet så var det framförallt de rödgröna partierna som gick framåt. Starkast var Vänsterpartiet som ökade med 6,4 procentenheter, följt av Socialdemokraterna som ökade med 2,6 procentenheter. Miljöpartiet fick en mer blygsam ökning om man jämför med resterande landet: 1,2 procent.

KD tappar

Det parti som tappade mest hos Järfällaborna var Kristdemokraterna som backade 3,6 procentenheter, följt av Centerpatiet som tappade 3 procentenheter. Sverigedemokraterna backade 2 procentenheter. Moderaterna tappade 1,7 procentenheter och bäst klarade sig Liberalerna med ett tapp på 0,3 procentenheter.

Följer trenden

Trenden i Järfälla är med andra ord liknande den som gick att se i hela Sverige – att Vänsterpartiet var valets stora vinnare. Miljöpartiet gick också bra, men inte alls lika starkt som i Stockholms stad där partiet blev största parti. Även S gick ovanligt starkt i Järfälla om man jämför med övriga riket: 1,4 procentenhets ökning i riket, 2,6 procentenheter i Järfälla.