Embla fick vänta länge på förskoleplats

Emblas föräldrar fick vänta länge innan de fick beskedet om dagisplats.
Emblas föräldrar fick vänta länge innan de fick beskedet om dagisplats.
En och en halv vecka innan start kom beskedet om att dottern Embla får en akut förskoleplats under våren, på en annan förskola än den hon fått plats på till hösten.
Men att inte veta om det kommer att lösa sig har varit en stor oro för Lina Hamberg.

När Embla var tre månader ställde föräldrarna henne i kö för förskoleplats. Eftersom de var ute i god tid hade de goda förhoppningar om att beskedet skulle komma i god tid. De hade önskat plats först i april, ett par månader efter att Embla fyllde ett.

I stället fick de se hur bekanta med yngre barn, som ställt sig senare i kön men med tidigare önskat startdatum tilldelades platser utan att de själva hörde av kommunen.

Valtersson: Vi har planerat med god marginal

– Är det så köer fungerar nu förtiden? Har jag bråttom får jag gå förbi alla i mataffären? Kön är ingen kö, det handlar bara om vilket startdatum du har valt, säger Lina Hamberg, Emblas mamma.

Hade de vetat att det skulle bli såhär hade hellre valt en kortare föräldraledighet och låtit Embla börja förskolan tidigare för att få ett besked i god tid.

”Kön är ingen kö, det handlar bara om vilket startdatum du har valt”

Lina Hamberg, Emblas mamma

Att inte veta hur det ska bli har skapat en stor stress som har tärt på dem båda. Särskilt eftersom båda är nya på sina jobb och inte haft möjlighet att ta startdatumet som det kommer. Kunde Lina inte ge ett beslut i god tid om när hon kunde börja fanns risken att bli av med arbetet.

– Oron för vad som ska hända har ätit upp föräldraledigheten, säger Lina Hamberg.

De har försökt ringa till kommunen men fick inga tydliga besked så då skickade de ett mail där de förklarade sin situation och oro. De skrev även om sin oro i sociala medier, Ann-Christin Frickner (C) i oppositionen var den enda som svarade.

Tre veckor senare har de inte fått något svar på brevet men ett besked om att de får en plats till önskat startdatum. Beskedet kom en och en halv vecka innan inskolningen.

”Oron för vad som ska hända har ätit upp föräldraledigheten.”

Lina hamberg

Eftersom Linas man hade vart tvungen att meddela jobbet om start tidigare blev det Lina som fick ta inskolningen, trots att hon inte hade någon föräldraledighet kvar. Istället tar hon ut obetald ledighet. De fick beskedet att de kunde stämma kommunen för förlorade arbetsinkomst och att det i så fall var upp till dem själva att bevisa inkomstbortfallet.

Vad tycker du om kommunens kommunikation kring förskolekön?

– Den är katastrofal, man får inte reda på någonting när man ringer. Den första personen vi pratade med sa att vi ska vara glada om vi får plats över huvud taget. Men de flesta har varit trevliga fast de har inte kunnat svara på hur det blir.

Emblas föräldrar ställde henne i kö när hon var tre månader.

Hon efterfrågar tydligare information på hemsidan som mer strukturerat kan utläsas i texten.

I väntan på beskedet har de oroat sig för att i värsta fall förlora en anställning och i förlängningen inte kunna betala sin hyra. Nu blir de av med Linas inkomst i två veckor. Men oron slutar inte där, i augusti har de fått plats på förskolan de önskat, då blir det ännu en inskolningen.

Något Lina oroar sig ska skapa en otrygghet för Embla.

– Vid vårdnadstvister är det noga att barn inte flyttas runt mellan olika förskolor. Man tar hänsyn till att barnet har rotat sig men kommunen behöver tydligen inte ta hänsyn till barnens bästa. De kan rycka upp barnen hur de vill, säger Lina Hamberg.

Valtersson: Vi har planerat med god marginal