ANNONS

Fler mord att vänta i Sarenbrants Bromma

Fler mord är att vänta i Sofie Sarenbrants Bromma.
Sofie blickar ut genom fönstret på Park konditori i Ålsten, där många idéer kommit till.
Snart släpps den första boken Sarenbrants nya serie, som är tänkt att bli en trilogi.
Snart släpps den första boken Sarenbrants nya serie, som är tänkt att bli en trilogi.
Platsen dit Sofie vänder sig när författaryrket känns för ensamt.
Platsen dit Sofie vänder sig när författaryrket känns för ensamt.
Deckardrottningen från Bromma tar nya kliv när hon i vår släpper den första boken i en helt ny trilogi.
Och precis som sig bör utlovas ett och annat mystiskt mord i hennes hemtrakter.
– Idyllen i Ålsten skapar den perfekta mordplatsen, säger Sofie Sarenbrant.
ANNONS

Det är en måndagseftermiddag i slutet av april, och det slamras i porslin och sorlas i cafélokalen i södra Bromma.

Här, på Park konditori i Ålstensidyllen, har många mord kommit till. Mord som fötts i författaren Sofie Sarenbrants huvud, för att sedan författas ner i någon av hennes deckare om kriminalinspektören Emma Sköld.

– Författaryrket blir rätt så ensamt i perioder, och då blir det här är en väldigt trivsam miljö att vara i och skriva. Sen skapar idyllen i Ålsten den perfekta mordplatsen också, säger hon.

Böckerna om just kriminalinspektör Emma Sköld har tagit Sarenbrant från extraknäckande författare, som annars arbetade som journalist, till att bli en självklar aktör i Sveriges deckarelit. I dag har hennes böcker sålts till 13 länder, och i över en miljon exemplar. En inte helt oinponerande bedrift i en tid där kulturexperter basunerat ut att ”deckaren är död”.

– Deckardöden pågår bara hos den som vill att deckaren ska dö. Jag upplevde aldrig att den slog till överhuvudtaget. Folk älskar deckare och thrillers, så jag känner mig knappast orolig över att inte ha framtida läsare, säger Sofie Sarenbrant.

Fler mord är att vänta i Sofie Sarenbrants Bromma.

Sofie blickar ut genom fönstret på Park konditori i Ålsten, där många idéer kommit till. Foto: Filip Joelsson

Att våren är kommen har sedan 2010 inneburit att en ny Sarenbrant-bok är på gång. Så är fallet även i år, men för första gången på fem år kommer boken inte handla om Emma Sköld. Fjolårets ”Tiggaren” blir den sista. Åtminstone på ett tag.

– Jag har inte lämnat henne för gott. Men jag tyckte att Tiggaren avslutades på ett sätt som gör att jag behöver en paus för att se hur man kan komma in i det igen, säger hon.

ANNONS

Med risk för spoilers väljer Mitt i att inte gå in på hur Tiggaren slutade, utan konstaterar i stället att Sarenbrants nya alster blir något helt nytt. En psykologisk thriller – i frisörmiljö.

– Det känns ganska befriande att skiva en spänningsroman där fokus inte ligger lika mycket på polisarbete om jag ska vara ärlig. Jag är ju inte polis, och allt måste vara rätt och riktigt. Nu har jag lite mer fria tyglar, säger hon.

”Ålstensborna går aldrig säkra”

”Bakom din rygg”, som den kommande boken heter, utspelar sig i huvudsak på en trendig frisörsalong på Östermalm. Ett psykologiskt triangeldrama tar vid när en ny anställd börjar arbeta på salongen, och kort därefter börjar personer med anknytning till salongen hittas mördade.

Inspirationen till boken har hon fått från egna besök hos frisören.

–Man sitter ju där med ryggen mot en person och blottar ofta detaljer om sitt liv som man inte ens berättat för sina närmaste. En gång slog det mig att, ”tänk om den här personen skulle få för sig att använda den här informationen mot mig, fy vad läskigt”, och så började tankarna gå. Resultatet blev den här boken, säger Sarenbrant.

Boken må ha sitt avstamp i en frisörsalong på Östermalm. Men, precis som i tidigare alster av Sarenbrant, utlovas mordmysterier i hennes egna hemtrakter.

– Ålstensborna går aldrig säkra, säger hon.

Fakta

Sofie Sarenbrant

Ålder: 39.

Bor: Ålsten, Bromma.

Yrke: Författare.

Familj: Maken Tommy Sarenbrant och två döttrar.

Aktuell med:  Det psykologiska triangeldramat Bakom din rygg som släpps den 22 maj (Bookmark Förlag).