Lång väntan på ambulans vid hjärtstopp

Arkivbild.
Arkivbild.
Väntetiden på ambulans efter ett hjärtstopp är längre i Upplands-Bro än riksgenomsnittet. 16,2 minuter tar det i snitt innan ambulans är på plats.

Det är Hjärt-Lungfonden som gått igenom uppgifter från SOS Alarm om hur lång tid det tar från att larmet kommer tills ambulans är på plats.

Upplands-Bro:s 16,2 minuter är längre än rikssnittet på 13 minuter. Det är också längre än andra tätortskommuner där de flesta har en responstid på 10–13 minuter.

– Vid ett plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande, några minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död. Det är väldigt bekymrande att det finns så här stora lokala skillnader i ambulansernas responstid, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd i ett pressmeddelande.

Varje år drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp och bara 600 överlever, vilket gör det till en av de vanligaste dödsorsakerna. För varje minut utan hjälpinsatser minskar chansen till överlevnad med tio procent. Nu ska Hjärt-Lungfonden stötta ett antal forskningsprojekt för att minska dödligheten.