Lång väntan för förkylda barn på akuten

Daniel Wahlfrid bor i Vallentuna, men kommer från Kyrkbyn. Här med sonen Ivar, 15 månader
Daniel Wahlfrid bor i Vallentuna, men kommer från Kyrkbyn. Här med sonen Ivar, 15 månader
Nu når influensan sin kulmen, och även många barn drabbas. En del så illa att föräldrarna tar dem till akuten. Men ofta får de lika bra, och snabbare, hjälp hos husläkaren eller närakuten, menar landstingets chefsläkare.

–  En del bekanta har strukit med, men det är framförallt vinterkräksjukan jag hört om, säger Vallentunabon Daniel Wahlfrid som promenerar runt i Kyrkbyn tillsammans med sonen Ivar 15 månader.

Trots att det är många barn som drabbas influensan nu säger Daniel att han inte märkt av någonting personligen.

– Han har inte börjat förskolan ännu, utan det är öppna förskolan som gäller än så länge.

Men enligt Elda Sarrelid, chefsläkare vid landstinget, är det i år många barn som drabbas av influensa, eftersom det virus som går är nytt för dem, och då har de inte hunnit bygga upp något immunförsvaret.

Men att åka in till akuten är inte alltid det bästa. Barnen får snabbare hjälp om man åker till husläkaren eller närakuten, påpekar hon.

– Så här i influensa och förkylningstider är det extra viktigt att ta hjälp av 1177 Vårdguiden och få råd av en erfaren sjuksköterska om vart det är bäst att vända sig. Eftersom de sjukaste barnen måste gå först på akutmottagningen blir det ofta lång väntan för de andra barnen.

Förkylda barn vanligaste frågan

Och det är många som faktiskt vänder sig till Vårdguiden. Statistik från förra veckan visar på 12 182 visningar på sidan om fakta och råd om influensa.

Och de vanligaste frågorna bland dem som ringer in handlar om barns förkylningar, och om förkylningsastma.

– Lär barnen att alltid tvätta händerna när de kommer hem, innan de äter och efter att de varit på toaletten. Det är svårt att veta vem som kan sprida smitta eftersom smittan sprids innan man fått några symptom. Allra mest smittsamt är det under de första dagarna av sjukdomstiden, säger Elda Sparrelid.

Sportlov hejdar smittan

Årets influensa når nu sin kulmen. Antalet personer som fått vård inom öppenvården har legat på mellan 500 och 700 per vecka den senaste tiden.

Omkring 100 personer i veckan har lagts in på sjukhus.

Nästa vecka är det sportlov i Stockholm. Det brukar innebära färre smittade då skolorna är stängda.

Fakta

Hosta är kroppens försvar

En förkylning är en infektion i de övre luftvägarna, främst i näsan. Slemhinnorna blir svullna och bildar mer slem än vanligt.

Att barnet hostar är del av kroppens försvar. Genom att hosta gör sig kroppen av med sådant som irriterar luftvägarna.

Det finns flera hundra virussorter som kan orsaka förkylning. Influensa är en infektion som orsakas av virus.

En förkylning eller en influensa kan ibland utvecklas till en infektion med bakterier, som bihåleinflammation, öroninflammation eller lunginflammation.

Barn som är i miljöer där de andas in tobaksrök får oftare infektioner i luftvägarna än barn i rökfria miljöer.

Källa: Källa: Vårdguiden