ANNONS

Här väntar kungen när han åker tåg

Kungliga vänthallen.
Kungliga vänthallen.
Hälsa på en riktig stylist, en kunglig vänthall och flera urgamla och splitternya hus. När Open Stockholm slår upp dörrarna finns möjlighet för allmänheten att besöka platser som aldrig annars skulle nås.
ANNONS

I helgen öppnas Stockholm upp i Open House Stockholm för andra året i rad. Då kan allmänheten passa på att besöka olika byggnader och ställen som kanske inte alltid annars är öppen för alla.

Speeddejta en arkitekt

Bland annat kommer du som besökare kunna anmäla dig till eventet  ”speeddejta en arkitekt” eller varför inte ta en tur till Norra Djurgårdsstaden. I Nacka hålls ett magiskt VM i trädhus för arkitekter eller låt dig välkomnas in i mäktiga Grünewaldsvillan i Saltsjöbaden, ritad av självaste Ferdinand Boberg 1893.

Flärdfullt på Centralen

Om inte flärden räcker till kan man passa på att ta sig till den kungliga vänthallen på Centralen. Här sitter kungafamiljen och väntar när möjligheten ges till en tågresa.

Vi ringde Johan Tegel, pressekreterare vid Hovet, för att fråga hur ofta kungafamiljen åker tåg egentligen?

– De åker tåg när de har möjlighet att göra det, säger han.

De har i alla fall väntat på tåg någon gång och nu kan även du få prova att vänta kungligt.

Är tåg ingenting för dig kan du passa på att spana in Stockholms stadsdelar på cykel.

ANNONS

Strunta i tåget

Cykelturen börjar vid Wenner-Gren Center och går vidare genom Hagaparken mot Arenastaden för att slutligen avslutas i Solna Business Park. Cykelturen är cirka 8 kilometer och det är inte tal om någon vrålåkstur med cykeldårar. Däremot kommer turen gå exklusivt in på Friends arena, där möjligheten ges att kika in bakom kulisserna.

Du behöver inte föranmäla dig till cykeleventet, bara befinna dig på plats lördag klockan 11.00.

Känner du för lite mindre action är Riksrådsvägen i Bagarmossen kanske ett möjligt besöksalternativ. Här finns 115 radhus som består av fyra helt olika hustyper. Värt ett besök? Absolut. Ps glöm inte legitimation, antalet platser är begränsat.

Murmästar Ämbetet sept 2004

Murmestare Embetets hus håller öppet på Västerlånggatan, palatset som upprättades 1629 och byggdes om vid ett flertal tillfällen. 1975 köpte Murmestarembetet huset.

Under festivalen kommer du också kunna besöka en riktig stylist. Henrik Nero, fotograf och stylist, bjuder hem till sin bostad på Hälsingegatan.

Kanske ännu mer spektakulärt än att besöka en stylist är att komma ner under Vita Berget på Södermalm. Här har internetleverantören Banhop förvandlat ett gammalt bergrum till en futurisktisk serverhall.

Här kan du anmäla dig till alla Open House Stockholms visningar. Evenemangen och visningarna är gratis.

Fakta

Open House på Kungsholmen

Vallgossen: Den tidigare gymnasieskolan har nu blivit studentbostäder. Ett omtalat exempel på modernismen i Stockholm. Invigdes 1961.

237 studentlyor invigda – i gammalt gymnasium

Hornsberg: Stadsvandring i det nya kvarteret Hornsberg. Nya byggnader, parker och torg beskrivs under rundvandringen som tar cirka en och en halv timme. Föranmälan krävs.

Stockholms byggmästareförening: Huset på Wennerbergsgatan i Marieberg byggdes av lärlingar och stod klart 1960.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.