ANNONS

Sista chansen att få plats på Hersby – nu ringer skolan reserver

Så fort en plats blir ledig på Hersby ringer skolan till den som står på tur.
Så fort en plats blir ledig på Hersby ringer skolan till den som står på tur.
Nu i veckan får Hersby gymnasium ta över reservlistorna från Storstockholms gymnasieantagning och själva ringa runt till de som ivrigt väntar på en plats.
– Vi frångår aldrig turordningen på listan, säger Anna Ruritz, biträdande rektor.
ANNONS

22 augusti är det skolstart för ettorna som ska börja i Hersby gymnasium.

Men ännu är det osäkert för många om de får en plats på skolan eller inte. Enligt den senaste reservantantagningen som Gymnasieantagningen Storstockholm gjorde 2 augusti finns 289 reserver till platserna på någon av skolans utbildningar. Då kan en person vara reserv på flera olika platser.

Nu i veckan får skolan själv ta över listorna och kontakta de elever som får plats.

– Så fort vi får reda på att någon tackar nej till en plats, då ringer vi nästa person på listan. Får vi inte tag på dem direkt talar vi in meddelande eller skickar SMS, säger Anna Ruritz, biträdande rektor på Hersby gymnasium.

Viktigt med rätt kontaktuppgifter

Hon betonar att turordningen på listan följs strikt.

– Vi frångår inte listan. Däremot vill vi uppmana folk att gå in och kolla så att man har angett sina kontaktuppgifter korrekt, säger hon.

Skolans mål är att klasserna ska vara så färdiga som möjligt till första skoldagen. Men även de första dagarna kan det hända saker och platser bli lediga.

Ju fler platser det finns på ett program, desto mer rör det på sig.

Anna Ruritz

– Det händer en del. Ju fler platser det finns på ett program, desto mer rör det på sig. På teknikprogrammet som har 16 platser kanske det inte händer så mycket jämfört med naturprogrammet som har 96 platser, säger Anna Ruritz.

ANNONS

Inga garantier

Men samtidigt går det inte att räkna med att man får en reservplats bara för att man står högt upp på listan.

– Man vet inte, det är olika år från år, säger Anna Ruritz.

Ettornas skoltid i Hersby gymnasium börjar med två introduktionsdagar, där man får bekanta sig med skolan och lära känna sina nya klasskamrater.