Nu väntar studentsång och vaggvisor

Jessica Drugges sommarplaner ser inte ut som andra tonåringars.
Jessica Drugges sommarplaner ser inte ut som andra tonåringars.
I ett rum i en lägenhet på Kevingeringen står en barnsäng med flera nallar uppställda vid fotändan. I dag är den tom men snart ska Mimmi sova där. Mimmi är planerad att komma till världen i mitten av juli. Men innan dess ska hennes mamma Jessica klara av ett annat, för henne viktigt livsmål – att ta studenten.

Jessica Drugge pluggar ekonomi och går sista året på Stockholms idrottsgymnasium. Hon tänker att hon ska bli lärare men studierna på lärarhögskolan får vänta.

Först ska hon vara mammaledig och ge liv åt en dotter. Jessica är en av endast sju tonåringar som fött barn i Danderyd på 2000-talet. I samma stund som Jessica fick bekräftat att hon var gravid räknade hon på fingrarna för att försäkra sig om att hon skulle hinna ta studenten.

Nya livsplaner

I dag är Jessica 19 år och hennes kille Alex är 21 år. De har varit tillsammans i ett och ett halvt år och innan beskedet kom att de skulle bli föräldrar hade de redan talat om barn och att de gärna såg att det kom tidigt. Däremot fick planerna om att starta ett liv i norra Sverige skrotas. För en tid framöver.

– Vi ville starta något eget och har till och med tittat på hus uppe i Sundsvall. Våra planer får vänta, nu vill vi stanna i Stockholm i närheten av mina föräldrar som bor i området. De hjälper oss jättemycket och jag vill ha den tryggheten, säger Jessica och håller sig om den putande magen. Det syns tydligt att det gömmer sig ett liv innanför den ljusgråspräckliga tröjan.

”Det är en sådan där dag jag alltid kommer att komma ihåg”

Jessicas föräldrar fick veta nyheten om graviditeten redan samma dag som hon själv fick det bekräftat. Det var den där dagen i november när det snöade som mest och Stockholmstrafiken var lamslagen.

– Åh jag minns det så väl. Det var kaos på vägarna och Alex var på väg hem men bilen gick såklart sönder i en rondell och han kom inte loss. Jag satt hemma i säkert fyra timmar för mig själv. Jag hann tänka många tankar om hur mitt liv skulle se ut under det närmaste året. Det är en sådan där dag jag alltid kommer att komma ihåg, säger Jessica.

Det där morföräldrarsamtalet

Hon ringde sina föräldrar och bjöd in sig och Alex på middag på kvällen och berättade att de skulle bli morföräldrar. Jessica var tvungen att samla sig mycket innan hon kunde förmå sig att berätta.

– Mamma blev överlycklig på en gång och pappa blev så där som pappor blir, började fråga om vi hade tänkt igenom det här och om det var en så bra idé. Nej pappa, det är klart att jag inte hade tänkt igenom det här, jag hade ju precis fått veta det själv, säger Jessica och skrattar länge.

Lycklig och orolig på samma gång

När hon tänker på sin nya framtid blir hon både lycklig och orolig. Oron ligger i att hon ska konkurrera med många 99:or när hon ska ut i arbetslivet. För det är just ekonomin som är ett orosmoln. Då Jessica inte har hunnit arbeta så mycket har hon inte så hög föräldrapenning.

– Årskursen under oss är så otroligt många så konkurrensen kommer att bli tuff. Jag missar ju ett år eftersom jag ska vara mammaledig. Här i Danderyd vill många göra karriär först och bilda familj sen. För mig blir det inte riktigt så.

Jessica arbetar på McDonalds i Täby men kommer inte att arbeta lika långa pass som tidigare nu när hon är i den 26:e veckan. När hon tar studenten kommer hon att vara i den 35:e veckan.

”Tråkigt att inte åka flak”

– Egentligen påverkar det inte så jättemycket att jag är gravid. På skolan går det många som idrottar på elitnivå så festandet är inte så hårt i alla fall. Jag kommer att gå på vår middag men gå hem efter den. Och dagen vi springer ut så kommer jag inte att åka flak med tanke på säkerheten. Lite tråkigt ändå, det är sådant jag har sett fram emot.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, har gett ut flera rapporter om unga som blir föräldrar i tonåren. Handläggaren Maria Nyman menar att något som går att utläsa från dem är svårigheterna det kan vara att få det att gå ihop ekonomiskt för de unga föräldrarna och att det finns en risk att de inte kan fullfölja skolan.

Undvik att säga: Det var inte planerat va?

– Utan utbildning blir det svårare att komma in på arbetsmarknaden, vilket innebär en risk för utanförskap som också drabbar barnet i förlängningen. Att klara försörjningen för sig själv och sitt barn under utbildningen är inte lätt, det kan även bli så att unga väljer att inte gå i skolan på grund av ekonomiska svårigheter, säger Maria Nyman.

Men hon vill samtidigt poängtera att få barn ändå en stor glädje för de allra flesta, unga som gamla.

– Kom ihåg att säga grattis till graviditeten! Och undvik att säga: ”Det var inte planerat va?”, säger hon.

Det är många som väntar på Mimmi – Nallarna bland annat. Foto: Åsa Sommarström.

 

Få blir mammor i tonåren

Under 2000-talet har endast sex barn fötts av en tonåring i Danderyds kommun. I Stockholms län föds cirka 70 barn per år av kvinnor i samma ålder.

När Mimmi föds är Jessica bara 19 år vilket placerar henne i statistiken av tonårsmammor. Endast sex barn har fötts av en tonåring, den senaste 2014. I Sverige föds runt 500 barn om året av tonårsmammor och i Stockholms län ungefär 70 stycken.

Statistiken visar även på att trenden är nedåtpekande. Det föds allt färre barn av unga mammor, både i Danderyd och i Stockholm. Under de tidiga åren på 1970-talet föddes nästan tio barn om året i Danderyd. Sedan dess har siffran sjunkit successivt och är i dag nere på 1 eller 0 per år.

Jessicas teori om att Danderydsborna väljer karriär före familjebildandet bekräftas av statistiska centralbyrån. I Danderyds kommun är medelåldern för förstagångsföräldrar bland den högsta i Sverige. Den trenden håller i sig.

Ålderssnittet för förstagångspappan ligger på 31,51 i Sverige, 32,83 i Stockholm och 34,37 i Danderyd.

Motsvarande siffror för förstagångsmammor är 29,11 i Sverige, 30,54 i Stockholm och 31,85 i Danderyd. Siffrorna gäller för 2015.

I kommuner med liten befolkningsmängd kan några personer öka medel­åldern för första­gångs­föräld­rarna avsevärt. Historiskt sett har stockholmskommunerna legat högt och även kommuner runt Sveriges storstäder.