ANNONS

Lång väntetid på bygglov under våren

BILDEN ÄR ETT MONTAGE.
BILDEN ÄR ETT MONTAGE.
Genrebild.
Genrebild.
Personalbrist orsakar långa väntetider för de som ansöker om bygglov.
– Det kommer släpa en tid framöver innan vi är ikapp, säger Johan Forsberg, chef för bygglovsenheten vid Tyresö kommun.

ANNONS

Är du på jakt efter bygglov så är det dags att skynda på. Tyresö kommun varnar nu för långa handläggningstider under våren.

– Vi har haft personalbrist en tid och under flera år har vi arbetat med att rekrytera. Det ser ut så i många kommuner så det är vi inte ensamma om. Vi gör vad vi kan för att få in kompetent personal, säger Johan Forsberg.

Väntetiden för att få ett beslut har ökat sedan ett år tillbaka. Jämfört med hur det såg ut 2016 så har den totala handläggningstiden, från att en bygglovansökan inkommit till dess att beslut fattats, stigit från 12 till 16 veckor. Motsvarande siffra för en anmälan har stigit från 13 till 20 veckor.

– Om alla ritningar och övriga uppgifter redan finns med när man skickar in sin ansökan har man goda förutsättningar för en snabbare hantering av ärendet.

Konsulter hyrs in

För att lösa de långa handläggningstiderna har kommunen nu tagit in konsulter för att stärka upp personalstyrkan. Trots rekryteringen förväntas handläggningstiden bli längre än normalt.

– De har precis börjat arbeta och det tar lite tid för dem att sätta sig in i våra rutiner. Ingen förändring sker under en natt, det kommer man märka efter ett tag. Det finns redan en upparbetad volym som gör att det kommer släpa en tid framöver innan vi är ikapp.

Till de som vill bli klara med sitt byggprojekt före sommaren ger Johan Forsberg ett stående tips:

– Att man är ute i god tid. Att man lämnar in kompletta handlingar och att man till exempel gått på rådgivning och fått verifierat att det man planerat att bygga är ett genomförbart projekt.

ANNONS
Fakta

Om bygglov

Du behöver oftast bygglov om du vill bygga en ny byggnad, bygga till eller göra vissa andra ändringar. Du kan även behöva bygglov för att sätta upp ett plank eller en mur, eller anordna ett upplag på din tomt. Ibland måste du göra en anmälan även om du inte behöver bygglov. För att få reda på om det du vill bygga kräver bygglov eller anmälan kontakta din kommun.

Vill du veta mer om när du behöver bygglov kan du besöka Boverkets hemsida.

Källa: Boverket