ANNONS

Tre års väntetid på nej till sjöbastu – nu får de skadestånd

Bastu vid sjö
Paret ville bygga en bastu nere vid vattnet.
Det äldre paret ville bygga en bastu lantstället i Vallentuna och ansökte om strandskyddsdispens. Länsstyrelsen gjorde ingenting åt saken på över tre år.
Nu får de ersättning för sin väntan.
– Det känns jättebra, säger Rauha Karlsson.
ANNONS

Sommaren 2016 fick hon och hennes man Rudolf, som är 80 och 84 år gamla, en så kallad strandskyddsdispens beviljad av Vallentuna kommun. Deras tomt är strandskyddad och de vill bygga ny bastu nere vid vattnet, där det i dag står ett gammalt båthus.

Men i augusti samma år meddelade länsstyrelsen att frågan först behövde utredas närmare. Sedan hände ingenting förrän länsstyrelsen under sommaren och hösten 2019 tog tag i ärendet. I november 2019, drygt tre år senare, meddelade att de att kommunens beslut var upphävt.

Stämde staten

– De är bedrövligt att man ska behöva vänta så länge, säger Rauha Karlsson. Att bara låta det ligga. Det känns som att de inte ens tittat på det. Om de tycker att det omöjligt kan man väl få svar.

I våras tog sig organisationen Centrum för rättvisa an fallet och stämde staten för att ärendet tagit så lång tid.

– Vi hade aldrig hört talas om dem. Men de hade sett vårt fall och ringde till oss.

Semester söderut

Organisationen lutade sig mot Europakonventionen och hävdade att länsstyrelsen inte tillgodosett parets rätt att få frågan prövad inom skälig tid. Centrum för rättvisa krävde därför att staten skulle betala skadestånd till paret för långsam handläggning.

Nu ger Stockholms tingsrätt paret rätt och beviljar paret 30 000 kronor i skadestånd.

– Det är ju inte så tokigt. Vi brukar åka till finska Tornedalen på sommaren men de vill nog inte ha svenskar där. Så vi får väl ta en tur söderut i stället.

ANNONS

Överklagan igen

Hur det blir med bastun är ännu oklart. Paret överklagade länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. Och där blev det nej.

– Nu har vi överklagat det också. Vi får se hur det går, säger Rauha Karlsson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.