ANNONS

Väntetiden lång trots nya regler

Thomas Bergdahl i Grana fick vänta flera veckor på startbesked om att bygga ett rum för bergvärme.
Thomas Bergdahl i Grana fick vänta flera veckor på startbesked om att bygga ett rum för bergvärme.
Attefallsreformen ska göra det enklare att bygga nytt på tomten.

Men även om bygglov inte krävs så kan klartecken från kommunen ta tid.

– Man får ligga på som tusan, säger Thomas Bergdahl i Grana.
ANNONS

En månad har gått sedan ändringarna i plan- och bygglagen, den så kallade Attefallsreformen, trädde i kraft. Nu ska man utan bygglov kunna bygga ut max 25 kvadratmeter på sin tomt.

I Vallentuna har intresset hittills varit stort. På fyra veckor fick kommunen in 14 anmälningar.

– Det har varit en hel del faktiskt. Det är lite blandat med tillbyggnader och komplementbyggnader, säger Josefin Ek, bygglovhandläggare vid Vallentuna kommun.

Syftet med den nya reformen är att det ska bli enklare att bygga ut när bygglov inte krävs. Men bygglov eller inte – innan man sätter spaden i marken måste kommunen ge startbesked. Och det kan ta längre tid än vad många kanske har trott.

Thomas Bergdahl ska bygga ett teknikrum för bergvärme på sin tomt i Grana. Den 2 juli, då de nya reglerna trädde i kraft, begav sig Thomas till kommunen för att få klartecken.

– Då tog det stopp. Det var inte alls bara att meddela och sedan börja bygga. Kommunen ville ha precis samma uppgifter som när man söker vanligt bygglov, säger Thomas, som fick lämna in flera olika ritningar vid ett par tillfällen.

Det tog två veckor och kontakt med flera handläggare innan kommunen till sist gav familjen grönt ljus. Thomas hade inte räknat med så mycket krångel, han hade fått intrycket av att det utan bygglov skulle vara enkelt att komma igång.

– Men det är det verkligen inte, man får ligga på som tusan. Jag vet inte om den information som har gåt ut är missvisande eller om det är Vallentuna kommun som väljer att tolka reglerna konservativt.

Enligt Vallentuna kommun är mängden papper i anmälan som en bygglovsbefriad åtgärd ungefär lika stor som i en bygglovsansökan.

ANNONS

– Skillnaden mot att söka bygglov är att vi inte behöver granska mot detaljplanen för området. Och så behöver inte grannarna höras, säger Josefin Ek.

Hur lång handläggningstiden ska vara är svårt att svara på. Den beror delvis på hur handläggarnas arbetsbelastning ser ut.

– Men är det komplett underlag som kommer in från början så ska det gå snabbare än ett bygglov.

Man får ligga på som tusanThomas Bergdahl

Fakta

Fyra bygglovsbefriade åtgärder

Reformen möjliggör fyra bygglovsbefriade åtgärder: fristående komplementbyggnad på max 25 m2, utbyggnad av befintlig bostad med max 15 m2, tillbyggnad av upp till två takkupor på huvudbyggnaden samt att inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus.

Åtgärderna kräver startbesked från kommunen. Undantaget takkupor – under förutsättning att man inte ändrar husets bärande konstruktion.

Källa: Vallentuna kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.