Vanvårdad hund satt i sin egen avföring

Den illaluktande och såriga hunden upptäcktes i en bil. När polisen omhändertog den uppdagades det att det var det tredje vanvårdade djuret som tagits från ägaren.

Nu kan Sollentunabon få djurförbud.

I samband med att polisen kontrollerade en bil i ­februari upptäckte de en kraftigt vanvårdad hund.

Enligt polisrapporten satt djuret på en filt i sin egen avföring, hade sår på tassarna och hade smutsig och illaluktande päls. Den hade dessutom svårt att röra på sig.

Polisen omhändertog hunden direkt, och läns­styrelsen beslutade sedan att hunden skulle säljas ­vidare – med motiveringen att hunden lidit på grund av att Sollentunabon kraftigt försummat sitt ägaransvar.

I dag mår hunden bättre.

– Rent fysiskt kommer den att repa sig, ­säger ­Madeleine Kejfe, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

Ingripandet var det andra inom loppet av några år. Drygt ett år tidigare hade mannen fråntagits en annan hund och en tamfågel.

Enligt länsstyrelsens dokumentation var den hunden fastbunden i bilens nackstöd i ett koppel med strypsnara, och fågeln förvarades i en undermålig bur. Fågeln kunde säljas vidare, men med hunden var detta omöjligt.

Personalen på hundstallet, där hunden placerats i väntan på utredningen, vittnade om att den var aggressiv mot andra hundar och att den inte gick att omplaceras. På grund av sin mentala status fick hunden avlivas.

Efter två allvarliga förseelser på kort tid har länsstyrelsen nu påbörjat en utredning om djurförbud för mannen.

– Det är inte ovanligt att samma personer återkommer, säger Madeleine Kejfe.

Att meddela någon ett djurförbud är en långt­gående och relativt ovanlig åtgärd. De senaste tre åren har endast tre personer i Sollentuna förbjudits att hålla sig med djur – trots att det under samma period omhändertagits 26 djur i kommunen.

Madeleine Kejfe ­arbetar med de fall där polisen ­griper in och omhändertar djur som misstänks fara illa.

– Det kan vara allt från sjuka eller vanvårdarde djur till fall där ägaren är på sjukhus och inte kunnat ta hand om sitt djur, säger hon.

Fakta

7 djur omhändertogs förra året

Antal omhändertagna djur:

2012: 15 djur (4 katter, 9 hundar och en igelkott).

2013: 4 djur (3 katter och 1 hund).

2014: 7 djur (5 hundar och 2 katter). Av dessa upphävdes besluten på 1 hund och 1 katt.

Antal djurförbud:

2012: 2.

2013: 0.

2014: 1.

Källa: Länsstyrelsen