Vanvårdade hästar säljs ut av polisen

Förvuxna hovar, lus-angripen päls och utan skydd, vatten och mat. Så hittades sju hästar i sin hage efter att en granne slagit larm. Ägaren riskerar att fällas för djurplågeri.

Det var i början av februari som situationen för de sju hästarna i Vallentuna blev ohållbar. Undernärda med förvuxna hovar var de lämnade åt sitt öde.

– Det fanns tydliga tecken på att hästarna inte fått ordentligt med mat och vatten. De var så hungriga att de till och med började äta av sin egen avföring, säger Linda Malmgren vid enheten för länsveterinärer på länsstyrelsen.

Ägaren av de sju hästarna menar att anklagelserna inte stämmer. Hon säger att hästarna fått mat och vatten två gånger om dagen och att det är vanligt att hästar minskar i vikt under vintern.

– Det är ägarens skyldighet att hästarna håller ett bra hull, och att ge dem mat som täcker deras behov, säger Linda Malmgren.

I ett stall hittades dessutom ett övergivet sto med föl. Stoet hade fång, vilket är en allvarlig sjukdom. Länsstyrelsen tvingades fatta beslut om en akut avlivning av hästen. De övriga sju hästarna omhändertogs på plats.

Ägaren hävdar att hon inte blivit varnad om att hästarna hämtats.

– Jag läste på Facebook att de tagit dem. När jag kom till hagen var de bara borta.

Men redan i januari uppmanades ägaren att förbättra hästarnas situation, då de saknade skydd mot vind i hagen. När länsstyrelsen, efter att ha fått in sex anmälningar under en och samma dag om att hästarna varken fick mat eller vatten, återvände myndigheten i februari. Då hade situationen förvärrats. De försökte kontakta ägaren via telefon, utan resultat.

Polisen utreder nu om ägaren gjort sig skyldig till djurplågeri. Länsstyrelsen tar även ställning till om ägaren ska prövas för ett djurförbud.

Hästarna säljs nu av polisen på uppdrag av länsstyrelsen. Polisen har flera hästar i beslag efter vanvårdsärenden och det är oklart om alla kan säljas, enligt Joakim Johansson, gruppchef på polisens djurskyddsgrupp.

– Vi är ju intresserade av att sälja dem till bra hem där vi slipper hämta dem igen, säger han.

I värsta fall måste de avlivas. Ägaren har överklagat och vill ha tillbaka hästarna.

– Jag lever för dem. Mitt liv är helt förstört, säger ägaren.

” De var så hungriga att de till och med började äta av sin egen avföring. Linda Malmgren länsstyrelsen