Vapenamnesti gav polisen 214 vapen

Under tre månader har de som velat bli av med sina olagliga vapen kunnat lämna in dem till polisen – utan att straffas.

Polisen i norrort har fått in över 200 vapen under amnestin som tog slut i fredags.

I fredags var det sista dagen som norrortsbor kunde lämna in vapen till polisen utan obekväma frågor. På fredagsmorgonen hade norrortspolisen fått in totalt 214 vapen sedan amnestins början den 1 mars. En majoritet av de vapen som har kommit in är inte licensvapen och är därmed olagliga.

Magnus Wahlund på norrortspolisen är nöjd med hur vapenamnestin har gått.

– Vi har fått in ungefär lika mycket vapen som vi hade uppskattat, säger han.

Det överlägset vanligaste skjutvapnet som har lämnats in är gevär som står för ungefär hälften av den totala mängden, därefter kommer pistoler och revolvrar.

Men det har även lämnats in en del mer ovanliga föremål. Ett armborst, en påse med svartkrut, startpistoler, tårgas och ett antal luftgevär är exempel på saker som polisen i norrort fått ta hand om.

Många väntade in i det sista med att ta chansen att utnyttja amnestin och under den sista veckan kom det in många vapen.

– Vi märkte att det var högt tryck i början, sen var det ganska lugnt i några veckor och nu mot slutet har det varit mycket igen, säger Magnus Wahlund.

Totalt i Sverige hade det i onsdags lämnats in 10 465 vapen och vapendelar till polisen. Det är en lägre siffra än tidigare amnestier.

Det var den tredje vapenamnestin i Sveriges historia som avslutades. Den första genomfördes 1993 och den andra 2007. Syftet är att minimera antalet olagliga vapen i samhället.

Fakta

Inlämnade gevär vanligast

Sverige har genomfört två tillfälliga vapenamnestier tidigare, 1993 och 2007.

1993 fick polisen in cirka 17 000 skjutvapen och 15 ton ammunition i hela landet.

2007 kom det in totalt 13 000 skjutvapen och 14 ton ammunition.

Det vanligaste vapnet som lämnas in är gevär, därefter kommer enhandsvapen.

Källa: Polisen