ANNONS

Illegala vapenfabriker förser Stockholms kriminella med vapen

Annette, kriminalinspektör, med flera vapen som beslagtogs vid en vapenfabrik.
Annette, kriminalinspektör, med flera vapen som beslagtogs vid en vapenfabrik.
Ombyggda startpistoler har använts vid flera mord och uppmärksammade skjutningar. De har snabbt blivit vanliga bland kriminella och på kort tid har polisen slagit till mot två illegala vapenfabriker i Stockholmsområdet. I den ena togs tillverkarna på bar gärning.
Nu kan lagen skärpas ytterligare.
ANNONS

En stor röra med flera vapen, vapendelar och verktyg utspridda i varje rum. Så beskriver polisen lägenheten i Rissne där de slog till strax före jul.

Här misstänks en 30-årig man ha en vapenfabrik, där han byggt om gas- och startpistoler till skarpa vapen.

Han sitter nu häktad misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott och grov smuggling. Förundersökningen pågår fortfarande och åklagaren Maria Hävermark räknar med att kunna väcka åtal i början av sommaren. Mannen nekar till brott.

Åtta dömdes nyligen i vapenhärva

Det är det andra ärendet med mer omfattande vapentillverkning i Stockholmsområdet på kort tid, där man står för hela kedjan från att start- och signalvapen köps legalt i andra europeiska länder. Därefter smugglas in i Sverige – där de är olagliga – och sedan byggs om till skarpa vapen innan de säljs vidare till kriminella.

Kriminalinspektörerna Anette, IGOB och Johan Gustafsson, NOA visar ett beslag av modifierade vapen.

Ett 30-tal vapen beslagtogs vid tillslaget i Åkers Styckebruk.

I höstas dömdes åtta personer till fängelse i mellan 1,5-4 år för inblandning i smuggling och vapentillverkning i en vapenfabrik i Skärholmen och i en lada i Åkers Styckebruk utanför Stockholm.

ANNONS

Huvudmannen var från Åland men flera personer från Stockholmsområdet var bland de dömda, däribland en 52-årig Huddingebo, en 58-årig man från Vallentuna och en 51-årig man med bostadsort Upplands Väsby.

Polisen slog till mot ladan efter månader av telefonavlyssning och kameraövervakning och beslagtog ett 30-tal vapen.

Hittar instruktioner på Youtube

Annette, kriminalinspektör i Stockholm på polisens sektion mot internationell grovt organiserad brottslighet, IGOB, som utredde fallet, berättar att det hittills varit ovanligt med den här typen av omfattning på tillverkning, men att marknaden för vapen i den kriminella världen har öppnat upp för det här.

– De har hittat en business som ger pengar. Utöver att ha en affärsidé krävs också rätt kanaler ut, vilket de här personerna, som befinner sig i den kriminella sfären, hade, säger hon.

De är relativt enkelt att få till ett funktionsdugligt vapen. Det behövs några verktyg och gärna en svarv.

Annette, kriminalinspektör

Kriminalinspektörerna Anette, IGOB och Johan Gustafsson, NOA visar ett beslag av modifierade vapen.

Kriminalinspektör Annette visar upp några av de vapen som beslagtogs i vapenfabriken Åkers Styckebruk.

Det behövs ingen större förkunskap för att bygga om vapnen. Just i fallet i Åkers Styckebruk hade man bland annat tittat på filmer på Youtube hur man gör.

– De är relativt enkelt att få till ett funktionsdugligt vapen. Det behövs några verktyg och gärna en svarv. Köparna är inga prickskyttar utan de tar det som funkar att använda i närstrid eller för att åka förbi och skjuta, säger hon.

Så ser de ombyggda vapnen ut

Rejäl ökning av ombyggda vapen

De senaste åren har antalet beslagtagna ombyggda vapen ökat markant. Det finns inga siffror än för 2018, men från 2016 till 2017 ökade antalet beslagtagna ombyggda vapen från 52 till 161 stycken.

– Det är en anmärkningsvärd ökning av den här typen av vapen. Runt en tredjedel av alla vapen som beslagtas i kriminella miljöer är ombyggda vapen, säger Johan Gustafsson, kriminalinspektör på Nationella operativa avdelningen, Noa.

Kriminalinspektörerna Anette, IGOB och Johan Gustafsson, NOA visar ett beslag av modifierade vapen.

Kriminalinspektör Johan Gustafsson, Nationella operativa avdelningen, Noa, utreder hur fler vapenbrott kan klassas som grova.

En förklaring till ökningen är, utöver efterfrågan, att ombyggda vapen generellt är billigare än traditionella vapen. Polisen har sett att de säljs för halva priset, eller till och med under det och kan kosta mellan 3 000 till 5 000 kronor.

Det finns flera aktuella skjutningar i Stockholm där ombyggda vapen har använts. Bland annat mordet på en ung man på en pizzeria i Rinkeby i januari förra året, och vid skottlossningen utanför frivårdens lokal vid Fridhemsplan på Kungsholmen i höstas.

Det här är dödliga vapen som inte har något legalt användningsområde utan bara är till för att skada eller döda

Johan Gustafsson, kriminalinspektör

Fakta

Polisen kartlägger vapen i 300 mord och mordförsök

Samtliga mord och mordförsök i Stockholms län från 2011 kartläggs nu av en forskargrupp inom polisen.

Totalt går man igenom 300 mord och mordförsök, varav cirka 130 är pågående ärenden. Där tittar man också på vilka vapentyper som har använts.

Syftet med att kartlägga alla mord och mordförsök i länet är att undersöka vad polisen har och inte har lyckats med i utredningarna.

Enligt kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, som leder forskargruppen, är det första gången polisen i länet arbetar vetenskapligt med att kartlägga utredningar av mord och mordförsök.

Resultatet ska presenteras i en rapport som ska vara klar i sommar.

Lagen kan stramas upp ytterligare

Ombyggda vapen ses även som farligare och osäkrare än ett vanligt vapen.

– De är inte byggda för att skjuta skarpt med, och risken är mångdubbelt större för en pipsprängning, säger Johan Gustafsson.

Kriminalinspektörerna Anette, IGOB och Johan Gustafsson, NOA visar ett beslag av modifierade vapen.

Ett ombyggt vapen från tillslaget mot vapenfabriken i Åkers Styckebruk.

Det pågår just nu en lagutredning med utgångspunkten att fler vapenbrott med ombyggda vapen ska anses som grova eller synnerligen grova vapenbrott. Utredningen ska vara klar till i juni och en åtstramning kan träda i kraft nästa år.

Den 1 januari 2018 höjdes minimistraffet för grovt vapenbrott till två år, vilket innebär att det nya straffvärdet räcker som skäl för häktning. Det innebär att en beväpnad person kan häktas omedelbart.

Samtliga dömda i vapenfabriken i Åkers styckebruk nekar till brott och har överklagat domen. Även åklagaren i fallet har överklagat och vill se strängare straff. Hovrätten planerar att ta upp fallet i höst.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.