Vapendramat: Polisen fann lägenheten tom

Polispådraget i Sätra varade i över tre timmar.
Polispådraget i Sätra varade i över tre timmar.
Polisen hävde alla avspärrningar vid Eksätravägen strax efter klockan 13. Då var den hotfulla man som tidigare trängt in i lägenheten, borta.

Polisen kunde bara konstatera att lägenheten var tom. Teorin är att mannen lämnade lägenheten redan i dramats inledningsskede.

– Senare var vi så många poliser på plats att inte en mus skulle kunna slinka igenom. Därför har vi kommit fram till att han måste ha lämnat huset, som har många utgångar, ganska snart, säger Albin Näverberg vid polisens ledningscentral.

Larmet gick till polisen strax före klockan halv 10 i morse, om att en man olovligen trängt sig in i en lägenhet på bottenvåningen på Eksätravägen, en bit från Sätra centrum. Grannar uppgav att han var beväpnad, men det vill Albin Näverberg inte bekräfta.

– Eftersom han inte fanns kvar kan vi inte veta det. Det enda vi gått ut med är att han hotat polisen, men inte hur. Sedan vet jag att grannar uppgett att han hade ett vapen, säger han och tillägger att polisen bra uppgifter om vem mannen kan vara och därmed hoppas kunna gripa honom.

Polispådraget var stort på Eksätravägen, under de cirka tre timmar som dramat pågick. Beväpnade och bepansrade poliser spärrade av området och en förhandlare skickades dit för att försöka övertala mannen att ge upp.

Lokaltidningen Mitt i var på plats vid lunchtid.

– Jag hörde skrik från lägenheten, men det är inte första gången så jag reagerade inte så mycket. En stund senare gick jag ut, och nu kan jag inte gå hem igen, berättade en kvinna som bor i det hus där dramat utspelade sig.

Kvinnan stod, tillsammans med många andra Sätrabor, och väntade utanför polisens avspärrningar. Det var många som inte kom åt sina hem, och oron och frustrationen var stor.

– Mina barn går i Sätraskolan alldeles här intill. Jag har ringt till lärarna som håller koll på situationen. De har inte berättat något för barnen, för att inte skapa oro, berättade kvinnan.

Hon, och en granne som slöt upp vid hennes sida, ville vara anonyma. De var rädda för repressalier om de uttalade sig med namn.

– Vi har klagat på stöket och bråken i lägenheten i flera år, men Stockholmshem har inte gjort något åt det. Nu är min fru fast inne i lägenheten och får inte gå ut. Hon är jätterädd, sa mannen som pratat med sin fru i telefon.

Någon timme senare var avspärrningarna alltså hävda. Lättade Sätrabor kunde gå hem igen, och de som varit instängda kunde äntligen gå ut.