ANNONS

Så var året i Järfälla

Lyxbilstjuvar, simhallsläktare och galna vinterbadare - minns du alla lokala nyheter i Järfälla under 2016?
ANNONS
Anna Nyberg, byline stor

Anna Nyberg, reporter

Mitt första år som Järfälla-reporter lider mot sitt slut. Det har varit tolv månader fyllda av händelser, nyheter och massor av fantastiska läsare – Järfälla är definitivt en kommun där det händer grejer.

Ni gillar er lokaltidning och det märks. Fler och fler ”lajkar” dessutom oss även på nätet och antalet följare har gått från några enstaka till över 2000.

Nu ser jag fram emot nästa år tillsammans med er så fortsätt att höra av er med beröm, skäll, tips och kloka tankar.

Gott nytt år! /Anna Nyberg, reporter

Tre virala succéer

1. Gocartbanan hotas av nedläggning

Järfälla MK, gokartbanan

Motorklubben har sagts upp från sin bana.

Sedan 1982 har Järfälla Motorklubb hållit till på gocartbanan i Stäket. Men nu har klubben sagts upp av markägaren Sollentuna Häradsallmänning som består av flera kommuner och privatpersoner. Föreningen har inte gett upp och kämpar mot byråkratin för sin överlevnad.

LÄS MER: Medlingen om gocartbanan tvärnitade

ANNONS

2. Lyxbilstjuvens vilda framfart

Trots att han bara var 16 år gäckade pojken polisen när han gång på gång under våren och sommaren rymde från sitt ungdomshem. Varje gång med ett syfte – att stjäla och busköra lyxbilar. I slutet av året dömdes han för flera stölder.

LÄS MER: Här tankar lyxbilstjuven en stulen Ferrari

3. Tusentals stred för simhallens läktare

I början av året drog bygget av Jakobsbergs nya simhall i gång. Men inom Järfälla Simsällskap orsakade planerna ett ramaskri när det stod klart att ingen läktare ingick i bygget. Efter stor protester tänkte kommunen om – och nu ska en balkong med 120 sittplatser ingå.

LÄS MER: Kommunen backade och lovar ”läktare” i simhallen

Skönaste bilden

Fubbare åker raggarbil;foto Anna Nyberg;Järfälla;jakobsberg;fub;raggare;motor;

Jakobsbergs bilsportsförening bjöd fubbarna på en rejäl runda.

Att bjuda fubbarna – medlemmarna i föreningen FUB – på cruisingtur har blivit en årlig tradition för Jakobsbergs bilsportsförening. Eija Alajärvi var en som fick känna den sköna känslan av fartvind i håret.

– Jag tycker att det var toppen, sa hon efteråt.

LÄS MER: Fubbare bjöds på cruising

Byggboomen forsatte – efter Barkarbystaden står Veddesta på tur

Husen i Veddesta planeras att bli uppåt 40 våning höga.

Husen i Veddesta planeras att bli uppåt 40 våning höga.

I början av året klubbades programmet för Barkarbystaden och de spektakulära planerna för den gamla landstingsbanan och hangarerna tog form.
Under året har kommunen blickat vidare mot nästa stora utbyggnadsområde för bostäder: Veddesta. Här planeras tunnelbaneuppgång, bussterminal, kontor och en skyskrapa på 40 våningar.

– Här kommer vi att se Järfällas högsta bebyggelse, sa kommunstyrelseordföranden Claes Thunblad (S).

Men skyskrapor är inte de enda spektakulära planerna. Andra – om än inte lika konkreta – tankar om att förbinda Järfällas nya stadsdelar med spårbilar finns. Trots att utredaren gjorde tummen ner valde politikerna att gå vidare med planerna på den udda kollaktivtrafiklösningen.

Även i Jakobsberg byggs det nya bostäder för fullt. Bland annat stod det i våras klart att 200 studentbostäder ska byggas på ett ovanligt ställe – nämligen ovanpå parkeringshuset Väpnaren.

LÄS MER: Så hög blir Veddestaskrapan

Synskadade leddes ner i vattenpöl

Roland Idstam är ordförande i Synskadades riksförbund i Järfälla och Upplands-Bro.

Roland Idstam är ordförande i Synskadades riksförbund i Järfälla och Upplands-Bro.

När stationshuset i Jakobsberg flyttades byggdes också en ny uppgång vid Ynglingavägen. Tanken var att gångtrafikanterna skulle samsas med bilarna på en så kallad ”shared space”. Detta fick Roland Idstam, ordförande i Synskadades riksförbund i Järfälla och Upplands-Bro, att reagera.

– Man riskerar att bli påkörd. När man kommer upp från tunneln kan man inte orientera sig. Det finns ingenting i marken som markerar vart man har hamnat, och det är lätt att tro att det är en trottoar, sa han.

Kommunen fick tänka om och ändrade vägen så att bara en bil i taget kunde köra på platsen. Det lades också ner räfflade betongplattor i marken för att skapa ledstråk åt synskadade.

Men när sommarens hällregn kom dök nästa problem upp – räfflorna ledde synskadade rakt ner i en stor vattenpöl.

Återigen fick kommunen tänka om.

– Vi ska se över det, sa Rolf Mattsson, gatuingenjör på Järfälla kommun.

LÄS MER: Synskadade luras ner i vattenpöl

Skolfrågorna orsakade heta känslor

I början av sommaren beslutade kommunen att ändra ersättningen till grundskolorna. Skolor med stora behov får mer pengar, medan andra får mindre – något som inte var populärt bland föräldrarna till barn på skolor som drog nitlotten.

LÄS MER: Miljoner skiljer i ersättningen till skolor

Även på gymnasiet har det stormat. I början av sommaren stod det klart att få Järfällaungdomar sökt sig till den egna kommunala skolan. Under lovet slogs de tre gymnasierna ihop, bland annat för att locka fler elever, men sammansmältningen gick inte helt friktionsfritt och delar av personalen har protesterat.

LÄS MER: Sprickor i Järfälla gymnasiums fasad

David Narciso på iskallt uppdrag vid Görväln

Spåkulan – så blir 2017 i Järfälla

Det byggs och byggs i Järfälla och det lär det fortsätta med, men frågan är om det kommer att bli fler protester i framtiden? Oppositionen har signalerat att gränsen snart är nådd. Samtidigt är bostadsbristen stor och Järfälla ska ta emot hundratals flyktingar 2017.

Samtidigt som allt fler bostäder blir klara kommer också kollektivtrafiken – eller bristen på den – att bli en allt hetare potatis.

Och kanske tar Lisa Ajax hem melodifestivalen och drabbar kommunen med mellofeber?

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.